Ako se ne ispune zahtevi, cela Srbija 13. aprila u Beogradu(VIDEO) 1Foto:Tviter/Krik

U Beogradu je pod nazivom „Isti zahtevi – nema povlačenja“, održan 16. građanski protest „Jedan od pet miliona“.

Protest je završen ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Nemanjinoj ulici podrškom građanima koji ispred zgrade ovog suda štrajkuju glađu zbog bankarskih kredita u švajcarskim francima.

U ime štrajkača i Centra za zaštitu korisnika bankatrskih usluga „CHF Srbija“ građanima je na podršci zahvalila Jelena Pavlović koja je poručila da „neće odustati od štrajka dok Srbija ne postane pravna država“.

Ona je navela da korisnici kredita nikada nisu hteli da opterete državu ni za dinar, već da bi sudovi trebalo da presude da banke imaju pravo na zaradu, ali ne i na ekstra profit.

Građanski protest „Jedan od pet miliona“, pod nazivom „Isti zahtevi – nema povlačenja“ počeo je ispred Filozofskog fakulteta u Begradu.

Okupljenima se prvo obratio glumac Branislav Lečić. On je rekao da su zahtevi demonstranata ostavke predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Skupštine Maje Gojković.

Zahteva se i ostavka rukovodstva RTS-a i članova i članica REM-a kao i obezbeđenje za poštene izbore u roku od šest do deet meseci.

Lečić je poručio da ukoliko se zahtevi ne ispune, cela Srbija će se okupiti u Beogradu u subotu 13. aprila.

On je istakao da je pre 28 godina imao iste zahteve da mladost i srpska pamet kažu svoju reč.

Nakon obraćanja Lečića, na platou je puštena himna „Bože pravde“ i održan je minut ćutanja za žrtve bombardovanja 1999. godine.

General u penziji Sreto Malinović je poručio da mu je čast da se obrati pred onima koji su ustali protiv nepravde i ponižavanja razuma Srbije.

On je podsetio da je sutra 20 godišnjica od NATO agresije na Srbiju.

Poručio je da neke rane ne mogu da zacele i da je tada državnom rukovodstvu predstavljeno kakav je odnos sanga i način na koji NATO ratuje, ali i moguće posledice. Uprkos tome, kako je dodao, ušlo se u rat da najjačom silom.

On je neveo da je potpisan nekakav sporazum kojim su žrtve i traume naroda učinjene uzaludnim. Kako je istakao sada državu vode isti ljudi koji „poturaju tezu da su njihovi prethodnici izgubili Kosmet“.

Malinović je poručio policajcima da je otadžbina narod koji je na ulici.

„Nemojte da dižete pendreke na svoj na rod“, rekao je Malinović.

Građani nose transparente na kojima piše „Ne damo Kalemegdan“, „Gotov je“, „Pljčka penzionera nije reforma“, „Ne dozvoli da strah bude profesija“, „Dobrodošli u Diznilend večitog zamenika Vesića“, na kojem je i Vesićeva fotografija na kojoj ima nos kao Pinokio, „Pričaju nam da je bolje, a u pošti nikad gore“, „Probudi se, ustani Srbijo“…

Sa razglasa je puštana pesma Momčila Bajagića Bajage „Pada vlada“.

Ispred RTS-a

Sa Platoa su demonstranti krenuli u protestnu šetnju preko Makedonske i Svetogorske ulice do RTS-a.

Ulaz u zgradu RTS-a iz Takovske ulice bio je ograđen trakom, kao i stepenište koje vodi ka ulazu iz Aberdareve ulice.

Jedan od osnivača Sav eza za Srbioju (SzS) Dragan Đilas izjavio je večeras novinarima da su zahtevi isti kao i pre 100 dana i istakao da je neophodno da se oslobode mediji u Srbiji.

„Neropohodno je da se građani Srbije oslobode pritiska pod kojim žive. Mora odmah da se prestane s pokušajima daljeg deljenja naroda i guranjem jednih na druge, što poslednjih dana radi vlast“, rekao je Đilas. On je dodao da je ne neophodan dijalog.

Mnogi su upalili sveće za poginule novinare, ali i za, kako je rečeno „skidanje medijskog mraka jednom zauvek“.

Ispred RTS-a održan je „Dnevnik slobodne Srbije“ u kojem su se građanima obratiti mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

Demonstrati traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet meseci pre izbora, smenu državnog vrha, kao i razotkrivanje ubistva lidera inicijative SDP Olivera Ivanovića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari