Albanske partije iz Preševa i Bujanovca na jedinstvenoj listi na parlamentarnim izborima 1Foto: bujanovac.rs

Albanske partije iz Preševa i Bujanovca po svemu sudeći neće bojkotovati izbore u Srbiji jer su, pod pokroviteljstvom albanskog ministra za evropske i spoljne poslova Genta Cakaja u četvrtak potpisale sporazum  o zajedničkom učešću.

U sporazum će biti uključeno, po prvim najavama, pet partija iz ovih gradova, dok je jedina veća partija koja je ostala van sporazuma, preševska Demokratska partija Albanaca (DPA), ocenila je danas da je na delu „misteriozna manipulacija“.

O postignutom sporazumu mediji su obavešteni preko društvenih mreža, na kojima je ministar Cakaj objavio da su „političke partije iz Preševa i Bujanovca, sa čijim liderima je imao sastanak, odlučile da na parlamentarnim izborima izađu na jednoj listi“.

Lider Pokreta za reforme demokratske partije Albanaca, jedne od političkih grupacija koja je potpisnica sporazuma iz Tirane, Sami Salihu potvrdio je danas za agenciju Beta da je u sporazumu o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima uključeno pet partija iz Preševa i Bujanovca, ali nije mogao da precizira detalje „dok se ne održi sastanak o tome u okviru grupe građana na čijem je čelu“.

Sporazum o nastupu na zajedničkoj izbornoj listi na srpskim parlamentarnim izborima pod nazivom „Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina“, u Tirani potpisali su i Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, koji je i predsednik opštine Bujanovac, lider Alternative za promene Šćiprim Arifi, koji je i predsednik opštine Preševo i predstavnici Pokreta za demokratski progres (PDP) iz Bujanovca, koja je deo vladajuće koalicije u tom gradu.

Iako je najavljeno da će biti deo ove koalicije potpisivanju nije prisustvovao lider Demokratske partije (DP) Nagip Arifi, koji je u dva ranija mandata bio i predsednik opštine Bujanovac, koji je danas u saopštenju koje su preneli lokalni mediji u Bujanovcu rekao da je „bio pozvan na sastanak u Tirani ali da zbog objektivnih razloga nije bio prisutan“, kao i da će o stavu DP o učešću na parlamentarnim izborima na jedinstvenoj listi javnost naknadno obavestiti.

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa, koji nije potpisnik sporazuma u Tirani, naveo je u saopštenju koje su danas objavili lokalni mediji „da je potpisivanje sporazuma o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima koji još nisu raspisani misteriozna manipulacija koja upućuje na flagrantnu intervenciju Moskve preko Albanije“.

Od albanskih partija na poslednjim parlamentarnim izborima učestvovala je samostalno jedino Partija za demokratsko delovanje (PDD), čiji je lider u to vreme bio Riza Haljimi, dok su se sve ostale albanske političke partije bile izjasnile za bojkot izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari