Aleksić: Da li je premijerki sada jasno šta znače ekonomski pritisci na medije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

“Premijerka Ana Brnabić je 17.aprila ove godine na konferenciji za medije , povodom Izveštaja Evropske komisije rekla da joj nije najjasnije i da ne razume tačno koji su to problemi u Srbiji koji se tiču slobode medija .

Pitam premijerku sada da li joj je malo jasnije kada Maja Pavlović sa televizije K9 iz Novog Sada štrajkuje glađu , jer je emisiona tehnika isključila signal te televizije zbog navodnog duga. Da li joj je jasnije šta znače ekonomski pritisci na medije kojima su izloženi svi oni mediji koji nisu u službi vladajućeg režima i koji profesionalno , odgovorno i objektivno izveštavaju građane Srbije” , pitao je Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, na početku zasedanja Skupštine Srbije , posvećene poslaničkim pitanjima.
Aleksić je konstatovao da već duži niz godina u Srbiji imamo odmazdu nad medijima koji nisu u službi vlasti i režima, a kao primere naveo je finansijsku kontrolu u Južnim vestima , Vranjskim novinama ,a evo sada na tapetu se našla i televizija K9.

“Ključni problem je način finansiranja medija i netransparentnost. Tako je moguće da Televizija Kraljevo iz budžeta grada dobije devet miuliona dinara , a druge dve lokalne televizije po sto hiljada dinara , jer te druge dve nisu u službi režima . Zato bi premijerka i ministar kulturer i informisanja trebalo da odgovore kako se sprovode konkursi za medije koju ova vlast deli na podobne i nepodobne i kako se troše pare svih građana Srbije” , rekao je Aleksić , podsećajući da je televizija Trstenik prošle godine iz budžeta dobila devet , od 11 miliona opredeljenih za medije . On je od ministar Vlada Vukosavljevića zatražio i pisani izveštaj o svim sprovedenim konkursima u prošloj godini i o iznosima i kriterijumimam za dodelu novca , kao i koji medij je odbijen i zbog čega . Zatražio je i informaciju u kojim medijima su reklamu platila u 2017. godini ministarstva, javna preduzeća i državne agencije.

Na Aleksićeve navode reagovao je poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji je pitao da li je Aleksić dok je bio predsednik opštine Trstenik u lokalnu televiziju zaposlio svoju suprugu. I Ivan Kostić, poslanik Dveri negodovao je zbog gašenja signala Televizije K9. Muke urednice te televizije počele su kada je je 2015. godine jedan gost uvredio tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića .

“Strah se uvukao u kosti, jer ljudi koji vode ovu državu ugasili su sve kanale na kojima se može čuti drugačije mišljenje “, rekao je Kostić.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe „Nova Srbija-Pokret za spas Srbije“ pitao je da li ima koordinacije u vezi sa spoljnom politikom premijerke Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića s obzirom da se javno izneti stavovi ne slažu, a koji se tiču Kosova i Metohije.On je pitao da li se odustalo od zvanične politike prema Kosovu ili se priprema teren za „kapitulaciju Srbije“.Vukadinović je pitao i koliko je bespilotnih letilica nadletalo Srbiju u martu, da li su imala oružje ili su samo snimale teren, te da li je tim povodom upućen demarš.

Gordana Čomić , poslanica Demokratske stranke pitala je premijerku da obavesti javnost o planovima vezanim za evrointegracije Srbije s obzirom na izjavu ministra odbrane Aleksandru Vulina da bi Srbija možda trebalo da promeni svoju spoljnu politiku,a poslanicu Dveri Mariju Janjušević interesovalo je da li Vlada Srbije planira da omogući da decu usvajaju istopolni parovi. Tatjana Macura , poslanica Kluba Slobodni poslanici upozorila je nadležne da i u Batajnici preliva ,ali ne fontana , kao na Slaviji , već septička jama ispred zdravstvene stanice .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari