Amandman Fon Kramonove podnet u novembru, pre vakcinacije 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Iako se od usvajanja Izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji krajem marta u javnosti moglo čuti da se u njemu kritikuje nabavka vakcina ili proces vakcinacije, te kritike ne postoje u ovom dokumentu, navodi se u analizi portala EWB – Juropian vestern Balkans.

Vakcine se, u Izveštaju koji sadrži 107 članova, pominju na samo dva mesta, piše u analizi. Na jednom se poziva Vlada Srbije da građanima pruži potpune i transparentne podatke o pandemiji, uključujući i o vakcinama. Na drugom mestu se, u članu 106, pozivaju Evropska komisija i države članice da raspodele dovoljno vakcina građanima svih zemalja Zapadnog Balkana.

Sa druge strane, pandemija kovida 19 se u dokumentu pominju oko 15 puta, a dva člana izazvala su negativne reakcije pre svega članova vladajuće koalicije. Sporni član 76 koji je predsednik citirao u svojoj prvoj reakciji na Izveštaj EP, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima pretprošle nedelje pročitao delove rezolucije koji se tiču zdravstvenog sistema i naglasio da Srbija ima opreme, lekova, vakcina upravo jer se nije oslanjala na EU.

On je naglasio da su se u Evropskom parlamentu „izgubili u vremenu i prostoru“, jer Srbija 2021. nema nedostatak medicinske opreme.

Pomenuti član 76 izveštaja koji je prokomentarisao glasi: „Evropski parlament primećuje da zdravstveni sistem Srbije pati od nedostatka resursa i odlaska profesionalne radne snage, što rezultira nedostatkom medicinske opreme, medicinske stručnosti i kapaciteta za laboratorijsko testiranje tokom pandemije kovida 19; ohrabruje Srbiju da sprovede reforme kako bi ojačala sektor javnog zdravstva, poboljšala socijalnu zaštitu i pružila podršku privatnom sektoru kako bi se izbegle ekonomske posledice kovida 19“. Ovaj član je ušao u izveštaj preko amandmana koji je u novembru prošle godine podnela poslanica Zelenih Viola fon Kramon.

U tom trenutku vakcinacija još nije počela u Srbiji, ni u svetu. Član 41 pomenuo navode o manipulaciji statistikama. U članu 41 izražava se zabrinutost zbog navoda istraživačkih novinara da brojke zaraženih i umrlih nisu verodostojne. Takođe, u članu 93 primećuje se da su kampanje dezinformacije generalno porasle u toku pandemije. U uvodu dokumenta podseća se da je EU pokazala posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i mobilisala 3,3 milijarde evra za region kako bi se reagovalo na neposrednu zdravstvenu krizu i ublažile ekonomske i društvene posledice pandemije kovida 19. Dodaje se da je, kada je reč specifično o Srbiji, EU pružila najveću pomoć od 15 miliona evra neposredne pomoći zdravstvenom sektoru, 78,4 miliona evra pomoći za društveni i ekonomski oporavak i 93,4 miliona evra iz fondova pomoći.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se danas (utorak) vakcinisati na Rudnoj Glavi kod Majdanpeka, pošto u ponedeljak stigne nova isporuka kineske vakcine Sinofarm. Ovo je juče i zvanično potvrđeno iz Predsedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari