Amfilohije: Ateisti nemaju pravo da oduzimaju svetinje 1Foto: FoNet/Marko Mišić

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da predsednik Milo Đukanović, premijer Duško Marković i predsednik Skupštine Ivan Brajović, „koji su ateisti, nemaju pravo da ubijaju Boga u narodu i oduzimaju im svetinje“.

„Kome da daju Cetinjski manastir, Ostroški manastir? Svojoj autofekalnoj crkvi? To nije crkva, to je partija“, istakao je mitropolit.

On je, na konferenciji za medije, čiji je povod upis pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u katastar nepokretnosti, kazao da se nastavlja progon crkve, koji je počeo četrdesetih godina prošlog veka.

Amfilohije je kazao da od 1913. godine država nista nije sagradila.

„Šta ćemo sa severom i hramovima, Crna Gora ništa nije uložila u to“.

Amfilohije je kazao da se trude da sav novac od priloga naroda ide u hram i obnovu svetinja.

„Priča se da manastir Ostrog prihoduje milione svake godine… Postoji tačna evidencija koliko se prihoduje i troši. Pomažemo porodice, dajemo stipendije, imamo narodne kuhinje“, objasnio je Amfilohije.

Koordinator pravnog Saveta Mitropolije, Velibor Džomić, kazao je da su saopštavane teze da su crkvene svetinje u imovinsko-pravnom smislu bile državne, „što nije tačno“ .

Istakao je da imaju informacije da su u Upravi za nekretnine prethodnih godina uništena brojna rešenja i premeri koji se tiču upisa prava svojine nad crkvenom imovinom MCP, a da su ostala samo „gola rešenja“ .

„Ako se to ispostavi kao tačno, podnećemo krivične prijave“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari