AP o današnjem skupu: Srbija gradi bliske veze sa Rusijom i Kinom, uprkos upozorenjima sa Zapada 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Srbija, koja formalno teži članstvu u EU, gradi bliske veze sa Rusijom i Kinom, uprkos upozorenjima sa Zapada na navodni „maligni uticaj“ te dve sile na Balkanu, piše američka agencija Asošiejted pres povodom današnje konferencije na kojoj su govorili visoki srpski zvaničnici.

U izveštaju sa konferencije „Rusija na Balkanu – pogled u budućnost“, AP navodi da je Beograd danas obećao da nikada neće uvesti sankcije Rusiji, uprkos pozivima Evropske unije Srbiji da uskladi spoljnu politiku sa tim blokom 27 zemalja ako želi da postane članica.

Agencija podseća da se Srbija, za razliku od Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije, uvedenim zbog njenog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim ni zbog zatvaranja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

„Neki na Zapadu strahuju da bi Rusija, koja naoružava Srbiju, mogla da ohrabri autoritarnog srpskog lidera Aleksandra Vučića da destabilizuje region u kojem situacija još može naglo da se pogorša“, piše AP.

Američka agencija navodi da je „cilj srpskih nacionalista, težnja stvaranju ‘velike Srbije’ nasilnom promenom unutrašnjih granica bivše jugoslovenske federacije, doveo do najkrvavijeg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata“.

Agencija je prenela izjavu predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa današnjeg skupa da je Rusija „najbolji saveznik“ Srbije i da Beograd nikada neće uvoditi sankcije „svom prijatelju, Rusiji“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin „iskoristio je prorusku konferenciju da iznese srpsku nacionalističku platformu koja je dovela do krvavog konflikta 1990-ih“, navodi AP i prenosi njegovu izjavu sa skupa da Srbi „imaju pravo da budu ujedinjeni i da žive zajedno“.

„Nije naša želja da živimo zajedno u tuđoj državi (Evropskoj uniji), nego je naša želja da živimo zajedno u svojoj državi koju mi uređujemo“, prenosi AP reči Vulina koga opisuje kao „tvrdog pristalicu Kremlja“.

AP nije pomenuo da je na konferenciji učestvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari