Apostolova: Ne postoji razlika između Kosova i drugih zemalja 1Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je večeras da u danas predstavljenoj strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan „ne postoji razlika između Kosova i drugih zemalja u regionu“.

Perspektiva je ista, uslovi koji će morati da se ispune su isti, a posvećenost i podrška EU svima je ista i to je ključno i najvažnije, rekla je Apostolova, prenosi KiM radio.

Ona je istakla da je proces proširenja zasnovan na zaslugama, da nema automatizma ni propisanih vremenskih rokova.

Apostolova je posebno naglasila da svi bilateralni sporovi moraju da se reše pod hitno, jer strategija jasno ukazuje na prioritete i područja zajedničke pojačane saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Kosovo, ali i Srbija, moraju intenzivirati napore na normalizaciji odnosa, jer ne postoji alternativni put ka evropskoj budućnosti, kazala je Apostolova.

Prema njenim rečima, niko ne treba da bude obeshrabren zbog toga što su Srbija i Crna Gora predvodnici ove trke.

Oni su ispunjavale svoje obaveze iz SSP mnogo duže nego svi ostali, dok je Kosovo partner koji je poslednji ušao u trku, rekla je Apostolova i upozorila kosovske čelnike da ne prave grešku.

Podjednako je važno da i Kosovo poštuje obaveze koje je preuzelo, posebno vezi sa Specijalnim sudom za zločine pripadnika OVK, kazala je Apostolova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari