Arifi: Kosovo da prihvati izvinjenje Srbije 1Foto: youtube

Kosovo je u odnosu sa Srbijom pokazalo veliku fleksibilnost do sada i potrebno je da se sagledaju brojni kompromisi Kosova učinjenih u poslednjih 20 godina, izjavio je za Radio slobodna Evropa Avni Arifi, šef kabineta kosovskog premijera i glavni pregovarač za Kosovo u tehničkom dijalogu sa Srbijom.

Ahtisarijev plan, kompromisi sa međunarodnom zajednicom i kompromisi prilikom postizanja brojnih briselskih sporazuma pokazali su kosovsku fleksibilnost u odnosu sa Srbijom, smatra on.

“Kosovu ne preostaje mnogo osim da prihvati izvinjenje Srbije za teror i diskriminatorsku politiku koju je decenijama vodila nad kosovskim narodom. Sve ono što Kosovo može da uradi jeste da pokuša da ima novi početak sa Srbijom, i da prihvati izvinjenje“, rekao je Arifi.

Što se tiče razmene teritorije, to uopšte nije tema rasprave, niti mišljenje ijednog političkog subjekta ili bilo kog državnog mehanizma na Kosovu. To je tema Srbije, izjavio je on.

“Mi imamo potrebu, a verujem i region ima potrebe da se desi pomirenje, a to se postiže traženjem izvinjenja. To nije jednostavna fleksibilnost uzimajući u obzir patnju naroda koja se nikada neće ukloniti”, istakao je Arifi, prenosi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari