Arifi izabran za predsednika opštine 1Foto: FoNet

Novi predsednik opštine Preševo je Šćiprim Arifi, lider Alternative za promene koja je na vanrednim lokalnim izborima osvojila 15 mandata.

Za predsednika opštine Preševo izabran je danas lider Alternative za promene Šćiprim Arifi čija je lista na lokalnim izborima osvojila najviše glasova i 15 mandata.

Pored toga što će posle dva izborna ciklusa predstavnici Srba u Skupštini opštine Preševo imati dva odbornika (SNS i PUPS), izvesno je da će njima pripasti i funkcije u novom sastavu lokalne izvršne vlasti.

Kako je Danasu potvrđeno iz više albanskih izvora, tokom vikenda postignut je dogovor da novu vladajuću većinu čine Alternativa za promene (AP) Šćiprima Arifija sa 15 odbornika, Grupa građana Pokret za reforme – Demokratska partija Albanaca koja ima tri odbornika, i dva odbornika sa srpske koalicione liste oko SNS. Od 38 odborničkih mesta, nova koalicija bi imala 20 odbornika i labavu političku većinu za vršenje vlasti.

Koalicioni sporazum predviđa da predstavnicima Srba pripadne mesto pomoćnika predsednika opštine, zamenika predsednika lokalnog parlamenta, uz mogućnost da ova politička ponuda bude osnažena i jednim mestom u Opštinskom veću.

U poziciji će biti Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, eks predsednika opštine koja je na vanrednim lokalnim izborima osvojila 11 mandata, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Rize Haljimija sa šest odbornika i Demokratska unija doline (DUD) dr Skendera Destanija sa jednim odborničkim mestom.

„Ovakav rasplet mogao se očekivati nakon ponovljenog glasanja na biračkom mestu broj 5 u centru Preševa gde su Albanci, najverovatnije iz partije Šćiprima Arifija dali glasove srpskoj listi koja je tako prešla cenzus i izborila dva odbornička mandata“, ocenjuju u Demokratskoj partiji Albanaca, čije će otcepljeno političko krilo biti deo nove koalicione vlasti. Ta dva odbornička mandata bila su i ključna da je izostala mogućnost pregovora sa srpskim odbornicima od strane DPA, PDD, i DUD.

Poznavaoci političkih prilika u ovoj opštini sa većinskim albanskim stanovništvom ocenjuju da bi ovako formirana lokalna vlast mogla da bude „pod stalnim pritiskom kvoruma za odlučivanje“ što bi moglo da dovede do opstrukcije u radu parlamenta, a ne isključuje se ni obostrana trgovina odborničkim mandatima.

Zbirno proračunato jasno je da su najveći dobitnici ovih lokalnih izbora predstavnici srpskih političkih partija koji će participirati u novoj lokalnoj samoupravi što je bio i konkretni cilj od kada je doneta odluka o održavanju vanrednih lokalnih izbora, u sredini gde čak 97 procenata lokalnog stanovništva čine etnički Albanci. Uz to srpski odbornici biće taj tas na političkoj vagi koji uvek može da ugrozi funkcionisanje lokalne vlasti i sa drugom stranu formira novu koaliciju takođe od 20 odbornika. Na gubitničkoj strani je pre svega DPA Ragmija Mustafe, ali i Haljimijev PDD sa najslabijim političkim rezultatom na lokalnim izborima od 1991. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari