Austrijski list: SAD ruše Kurtija zbog sporazuma Vučića i Tačija 1Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, EPA/Koca Sulejmanovic

Sukob u vladajućoj koaliciji na Kosovu nije izbio zbog epidemije ili vanrednog stanja, već zato što stari kadrovi vladajućeg Demokratskog saveza Kosova, po zadatku administracije Donalda Trampa, ruše vladu Aljbina Kurtija.

To rade da bi se sproveo sporazum predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji predvidja i promenu granica, piše danas austrijski dnevnik Standard (Der Standard).

DSK je od februara u vladajućoj koaliciji s partijom Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija, ali stari kadar DSK, oko šefa te stranke Ise Mustafe, sada, po pisanju Standarda, pokušava da razbije vladu, u čemu će po svoj prilici imati uspeha pošto će joj verovatno biti izglasano nepoverenje.

List piše da se čini da je ta akcija već dugo planirana i da izaslanik za Kosovo američkog predsednika Donalda Trampa, ambasador Ričard Grenel, sada koristi krizu oko korona virusa kako bi dosledno sproveo svoj plan.

„Prošle sedmice se bivši kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni iz DSK sastao s njim (Grenelom) u SAD. Od tada se sve odvija jako brzo. Grenel očigledno želi da po svaku cenu sruši vladu Aljbina Kurtija, kako bi na brzinu ‘u stražnjoj sobi’ realizovao već odavno razradjeni dil koji su postigli srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači“, piše austrijski dnevnik.

U članku piše da su u protekle dve godine brojni lobisti, među njima i iz Austrije, učestvovali u „forsiranju“ tog „netransparentnog i ozloglašenog plana“.

„Grenelu je najbitniji predsednik Donald Tramp koji po svaku cenu pre jesenjih izbora želi da pokaže još jedan spoljnopolitički uspeh. Grenel zato treba da realizuje istorijski sporazum Kosova i Srbije. To, medjutim, ovako na brzinu i ovako netransparentno nije moguće sa sadašnjim premijerom Aljbinom Kurtijem. A i što se sadržaja tiče, Kurti nikada ne bi dozvolio da – kako žele lobisti oko Trampa – deo sporazuma bude i razmena teritorija po etničkom kriterijumu“, piše bečki dnevnik.

Po oceni Standarda, eventualni sporazum koji bi predvidjao da deo Kosova pripadne Sbiji, ne bi bio u interesu ni Kosova ni njegovih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

„Medjutim, lako je uceniti Tačija zbog njegove ratne prošlosti kao bivšeg komandanta OVK. Nije isključeno ni da završi pred sudom za ratne zločine“, piše list.

Standard podseća da su se 4. marta Tači i Vučić u Beloj kući sastali s Trampovim zetom i sradnikom Džaredom Kušnerom i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajanom.

Grenel je, piše list, preduzeo i sledeće korake. On je preko Tvitera poručio da niko neće „ishitreno nastupati“ i da neće biti „velikog sporazuma“, ali, piše dnevnik, Grenel „čini sve da se ukinu takse od 100 odsto na srpsku robu, koje je uvela prethodna vlada Kosova kako bi sprečila razmenu teritorija po etničkom principu, kakvu su dogovorili Tači i Vučić“.

Uz ocenu da je Aljbin Kurti prvi premijer Kosova kojeg SAD ne mogu da ucenjuju, austrijski dnevnik piše da Grenel i Tači zato sada koriste krizu s korona virusom, pošto u slučaju vanrednog stanja predsednik Kosova dobija dobija na važnosti, a istovremeno se koči premijer Kurti.

Poteze SAD koje prete povlačenjem svojih vojnika s Kosova i obustavljanjem ekonomske pomoći Kosovu, po pisanju Standarda, mnogi već odavno nazivaju ucenom.

„Očigledno gradjani Kosova nisu transparentno informisani o svemu tome, a zbog krize s epidemijom ionako žive pod tenzijom. Reformsko krilo DSK koje predvodi predsednica parlamenta Vjosa Osmani, protivi se raskidanju koalicije sa Samoopredeljenjem, ali do sada nije uspelo da se za to izbori“, konstatuje dnevnik.

Standard piše da je nemačka kancelarka Angela Merkel koja je proteklih godina, suprotno volji Trampove administracije, sprečavala dogovor koji bi uključivao i razmenu teritorija, u sredu, 18. marta, održala video-konferenciju sa Aleksandrom Vučićem. „Ona očigledno teži da EU u dijalogu (Srbije i Kosova) i dalje ima noseću ulogu, kako bi se sprečio opasan Grenelov dil“, ocenjuje list.

List u komentaru zaključiuje da su promene granica po etničkom kriterijumu na Balkanu uvek rezultirale ratovima, velikom patnjom ljudi i progonima, ali da „populistički nacionalisti na Balkanu, koji su danas podložni ucenama zbog ratnih zločina, i dalje žele takve promene granica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari