Bakić: Stranku nam ustupa Koraćeva SDU 1Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIC

Na jednom mestu biće okupljeni dosadašnjom politikom neukaljani ljudi. Stranka neće biti liderska. To znači da neće biti predsednika već predsedništvo.

To neće biti moja stranka. Nećemo zavisiti od krupnog kapitala. Zalagaćemo se za ponižene i uvređene i dostojanstvo malog radnog čoveka – kaže za Danas sociolog Jovo Bakić, najavljujući osnivanje stranke čiji će pripadnik biti. Na pitanje odakle novac za osnivanje nove stranke i overu 10.000 potpisa, koliko je neophodno za jedan takav čin, Bakić kaže da nema novca.

– Nema novca. Tu je Socijaldemokratska unija (čiji je osnivač Žarko Korać, videti okvir, prim. ured.), koja ustupa stranku, a biće promenjeno ime. Manjak para pokušaćemo da nadomestimo oduševljenjem – ističe Bakić.

Sagovornik našeg lista kaže da je ta stranka opozicija ne samo sistemu, odnosno autoritarno-mafijaškoj vlasti, već je, kako ističe, opozicija celom nakaradnom sistemu – oligarhijskoj opoziciji.

– U toku je glasanje o imenu stranke. Bira se između osam predloženih imena. Onome sto sam prethodno rekao, svakako treba dodati antifašizam. Ne prihvatamo bilo kakvu hijerarhiju nego sva ljudska bića smatamo jednakim. Odatle se izvode beskompromisni antikapitalizam, antifašizam, feminizam, suprotstavljanje rasizmu i svim oblicima ksenofobije – antisemitizam, islamofobija, homofobija…, poručuje Bakić.

„Vlast ne podnosimo, a veći deo opozicije ne prepoznajemo kao dostojnu bilo kakvog poverenja. Verujemo u rad, a ne u kapital. Verujemo u internacionalizam, a ne u nacionalizam. Verujemo u razum, a ne u boga, i naročito ne verujemo crkvama, tim bestidnim pravdateljkama svih ovozemaljskih nepravdi“, dodaje naš sagovornik.

Dan ranije, Jovo Bakić je u intervjuu za nedeljnik Vreme najavio osnivanje opozicione levičarske stranke za koju veruje da je sposobna da „na juriš“ osvoji značajan broj glasova i navodi da je u ovom trenutku bliži tome da se izađe na izbore.

„Od 1990. naovamo to će ideološki biti najjasnije profilisana levičarska partija. Osnivaju je iskreni levičari, svesni da Socijalistička partija Srbije ili Pokret socijalista nisu levičarske stranke, jer sprovode neoliberalnu politiku i pribegavaju jeftinoj nacionalističkoj i socijalnoj demagogiji. Naša partija će biti posve drugačija“, rekao je Bakić.

On je istakao da će tu stranku činiti ljudi koji „već deceniju do dve, aktivno rade na javnoj sceni, neki i duže, ali nisu bili aktivni u praktičnom, odnosno stranačkom političkom životu“, a da je „sada među njima sazrelo uverenje da je trenutak da se krene sa stranačkim delovanjem“.

Osnivački skup u decembru?

Kako Danas nezvanično saznaje u širim političkim krugovima, nova stranka, među osam predloga ima i nazive Solidarnost, Partija demokratskog socijalizma…Tvrdi se i da je osnivački skup planiran za 22 decembar, dan bivše Jugoslovenske narodne armije, a da će se nova stranka povezivati sa sličnim snagama u Evropi, kao što su partija Linke u Nemačkoj i organizacija koju vodi Katarina Pejović u Hrvatskoj. Zanimljivo je što se prošlog četvrtka posle dužeg vremena oglasila Socijaldemokratska unija, zajedničkim saopštenjem sa Levim samitom Srbije, i lokalnom organizacijom DiEM25 (osnivači levi intelektualci Janis Varufakis i Srećko Horvat) osuđujući svrgavanje predsednika Bolivije. SDU je 1996. osnovao Žarko Korać, otcepivši se od GSS-a Vesne Pešić, a u međuvremenu se se povukao i nastupa kao samostalni poslanik na listi LDP. Korać se na brzom i modernom sajtu SDU pominje kao osnivač, a sadašnji predsednik je Ivan Zlatić.

Jovo Bakić je za Vreme rekao i da je neformalna grupa intelektualaca Samoodbrana, u kojoj su bili i glumac Nikola Kojo, i arhitekta Dragoljub Bakić (pristupio Inicijativi NDB) „odustala od političkog angažmana, jer je premalo njenih članova bilo spremno da uđe u aktivnu političku borbu“.

Glumac Sergej Trifunović je na Tviteru povodom Bakićeve objave nove stranke napisao: „Sasvim je legitimna odluka dr Bakića, da uzgoji prase uoči Božića. On je dosledan u nameri da ih juri po ulicama, ali je njegov strateški plan da ih iz skupštine izjuri na ulicu“. J. L.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

37 reagovanja na “Bakić: Stranku nam ustupa Koraćeva SDU”

  1. Polako sve manje politicke partiju prepoznaju koja je prava politicka opcija u nasoj drzavu.

  2. U svojoj današnjoj koluni Bara piše:“Ne zato što su šefovi tamošnjih Vesića „moralniji“ i „neukaljanijih obraza“ od plejade naših Vesićevih šefova, nego zato što u tim državama vladaju zakoni i institucije…” I kada kao u SAD započne ekonomska kriza, a u pitanju je nemoral elite koja broji nešto oko 1000 njih, štampaju dolare bez pokriča (videti u knjizi prof. nekada političara, pok. Bulatovića -svakoga dana po 10. milijarde dolara). A kada to nije dovoljno onda uruše baombama neku državu bogatu sa naftom za da njihove komapnije preuzmu nalazišta. Ako im je daleko pa ne mogu da im menjaju vlastodršce, kao u Boliviji, Venecueli, Brazilu, Čileu i gde ne još. Dok srpksi Vesići i drugi Vučići i Stefanovići kpaju “uređuju“centar Beograda, dok se Mrijevo davi u govnima i mokraći. Ili proizvode i prodaju oružje iz “Krušika”. Dok Zorana gradi po dva puta iste deonice autoputa!
    Znači, ne mora biti isti Vesić, ali će biti sličnog ili istog karaktera. Jer kapitalizam, banditizam traži svoje bandite.

  3. Sva ostala verovanja su u redu osim anahronog:“Verujemo u rad, a ne u kapital“. Pa zašto radimo? Želim vam puno uspeha u inicijaciji nečega novog na političkom nebu Srbije.

    • Postoje visi razlozi od materijalnog, naravno drustvo mora da sazre pre toga da se izdigne od sebicnog materijalnog i stremi ka opstem dobru. Mozda za 200-300 godina a mozda ni tad…

      • Izgleda da mu je teško da prikupi potpise za osnivanje nove pa će zato da rentira/kupi/šta god stranku druga Koraća. Možda ima još zainteresovanih pa da drug Korać organizuje javnu licitaciju?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.