Bećaj: Sukob se ne može rešiti zamenom teritorija, već zamenom politika 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

“Spor između Srba i Albanaca ne može se rešiti zamenom teritorija, već zamenom politika na ovim teritorijama“, izjavio je u intervjuu za Istinomer profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Behljuj Bećaj.

Mislim da je ovde došlo do zamene teza i to uz prećutnu saglasnost SAD-a, ali i pojedinih evropskih faktora, što je dodatno zabrinjavajuće jer pojedine članice EU podržavaju zaokruživanje etnički čistih teritorija, što je svakako suprotno osnovnim principima EU, principima multietničnosti i diverziteta. To je neoprostivo za međunarodnu zajednicu.” kaže u intervjuu za Istinomer Behljuj Bećaj, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini.

Bećaj je konstatovao da su Srbija i Kosovo danas “dalje od normalizacije nego pre sedam godina”. “Imamo sedam izgubljenih godina u farsi u raznim sporazumima koji nam danas zapravo ne znače ništa” ocenjuje Bećaj aktuelnu poziciju u kontekstu Briselskog dijaloga.

Ja ne vidim za sada nikog ko bi bio spreman da kritički jasno preispita promašaje koje smo pravili. Ali tu odgovornost leži i na međunarodnoj zajednici, koja pokušava da reši ovaj spor sa ljudima koji su doveli do ovog spora. Ja mislim da je taj stav pogrešan”, dodaje Bećaj.

Bećaj naglašava da prekrajanje granica ne može biti rešenje, kao i da ni jednoj, ni drugoj strani nije stalo do istinske normalizacije odnosa. Posebno je istakao Vučićev i Tačijev dolazak na Gazivodama.

Tačijev potez je ništa drugo do propagandistički čin kako bi se na Kosovu odvratila centralna pažnja sa demonstracija koje su okupile više hiljada građana koji su jasno izrazili svoj stav da su protiv promene granica, odnosno teritorijalne podele kao načina rešavanja otvorenih pitanja sa Srbijom. Sa druge strane i Vučićev dolazak na sever Kosova, do sporne tačke Gazivode, je takođe deo njegove propagandističke politike koja svakako nikada nije bila u službi iskrenog dijaloga i normalizacije odnosa, već naprotiv dizanja tenzija“, rekao je profesor Bećaj.

Ceo intervju pročitajte na sajtu Istinomer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari