Dačić: Srbija traži da se poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet, EU ne može da garantuje sprovođenje Briselskog sporazuma 1foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je na panelu „Izazovi i prilike na Balkanu“, u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji, da Srbija traži da se poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet.

Dačić je rekao da će Srbija podržati svoje susede u svemu i u procesu evrointegracija, ali da traži da vode računa kako se ophode prema teritorijalnom integritetu Srbije, javlja RTS.

Dačić je rekao novinarima da Srbija „čvrsto drži liniju odbrane da niko ne nametne ulazak Kosova u međunarodne organizacije i institucije sporednim putem“.

Ocenio je da EU koja je posredovala za Briselski sporazum o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, danas ne može da garantuje njegovo sprovođenje.

„EU ne može da obezbedi se formira Zajednica srpskih opština (ZSO). Srbija ne sme više da dozvoli da zavisi od drugih“, rekao je on.

 

Dačić je na marginama Diplomatskog foruma imao niz bilateralnih sastanaka.

Dačić se susreo i sa kolegom iz Mađarske Peterom Sijartom, a prema navodima RTS, kratko i s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

„Želimo da razvijamo dobre odnose s Rusijom, zahvalni smo im na pozitivnom stavu na sednici Saveta bezbednosti UN (o Kosovu) i mi moramo pre svega da radimo na našim interesima“, kazao je Dačić novinarima.

„U priči danas da postoji neki ruski uticaj na Balkanu – misli se na Srbiju i BiH. Ne znam kakav to ruski uticaj smeta Severnoj Makedoniji da otvori pregovore sa EU ili dovodi do urušavanja nekih drugih bilateralnih odnosa“, izjavio je Dačić.

 

Kako je objavio na svom Instagram profilu, Dačić je razgovarao i sa šefom diplomatije Libana Abdalom Bu Habibom, ističući da dve zemlje vezuje tradicija iskrenog prijateljstva, koje je Srbija spremna da nastavi saradnjom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Sa predstavnikom UN za Alijansu civilizacija Migelom Anhelom Moratinosom Dačič je razgovarao o aktuelnoj situaciji u Evropi i svetu, kao i o doprinosu koji Srbija može da pruži Alijansi civilizacija.

Takođe, sastao se sa šeficom diplomatije Paname Janainom Tenavej Menkomo, a tim povodom istakao je da dve zemlje razvijaju bilateralne odnose više od 70 godina i izrazio spremnost da nastave angažman na iznalaženju mogućnosti za dalje unapređenje saradnje.

 

Povodom svog današnjeg sastanka s ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom rekao je da „mi nećemo moći da promenimo stav Turske o Kosovu i Metohiji, ali treba da pokušamo da budemo partneri i da razvijamo ekonomske odnose“.

Dačić je rekao da treba pokušati staviti ekonomsku saradnju „u funkciju konstruktivnosti na Balkanu“, čime „Srbija može da postigne da ukoliko nema njene saglasnosti, ne dođe do nametanja rešenja“ za Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari