Dačić: Svet se priprema za intervenciju u Ukrajini, a ne rešava zastoj dijaloga Beograda i Prištine 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas izjavio da se međunarodna zajednica priprema za učešće u vojnoj intervenciji u Ukrajini, a ne može da reši zastoj dijaloga Srbije i Kosova.

On je novinarima posle sastanka u Beogradu s ministarkom spoljnih poslova Centralnoafričke Republike Silvi Baipo Temon izjavio da očekuje „jasan stav međunarodne zajednice koji ne treba da bude u interesu Srbije već u interesu ponovnog pokretanja dijaloga“.

„(Premijer Kosova Aljbin) Kurti ne želi da priča o dinaru jer kaže da je to unutrašnje pitanje Kosova a međunarodna zajednica kaže da nema kako da ga natera da se vrati dijalogu. Kakva je to međunarodna zajednica koja je mogla da bombarduje Srbiju, Iran, Avganistan, sada se prirprema za učešće u vojnoj intervenciji u Ukrajini a ne može da reši pitanje Kurtija?“, pitao je Dačić.

Finansijski stručnjaci Srbije i Kosova danas su u Briselu uz posredovanje izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka počeli sastanak o mogućem rešenju za pitanje dinara na Kosovu, o čemu su prethodno dve delegacije odvojeno ratgovarale s Lajčakom.

Od 1. februara je na snazi uredba Centralne banke Kosova po kojoj je evro jedino sredstvo za gotovinski i platni promet na Kosovu čime se ukida srpski dinar. Tu odluku su kritikovale zemlje Zapada uz zahtev da se odloži njena primena i građani pripreme za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari