evropska komisijaFoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Nova runda dijaloga Beograd-Priština u Briselu počela je oko 10:15 bilateralnim sastankom direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa specijalnim predstavnikom za dijalog EU Miroslavom Lajčakom, javlja evropski dopisnik N1.

Tema sastanka je regulisanje dinarskog platnog prometa na Kosovu.

Kako prenosi RTS, u toku je sastanak na nivou finansijskih eksperata Beograda i Prištine, kojim posreduje specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

U delegaciji Beograda su predstavnici Ministarstva finansija i Banke Poštanska štedionica, kao i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Lajčak je prethodno održao tet-a-tet sastanak sa direktorkom kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, a potom su se Lajčak i njegov tim sastali sa delegacijom Beograda, na čelu sa Petkovićem.

Nakon sastanka sa predstavnicima Beograda, delegacija Kosova će imati bilateralni sa Lajčakom. Reporter N1 javlja da glavi pregovarač Prištine Besnik Bisljimi nije došao u Brisel.

Nakon toga videće se da li će biti zajedničkog susreta.

Podsećamo, portpartolka Evropske unije Nabila Masrali izjavila je u ponedeljak da su i Beograd i Priština potvrdili učešće na današnjoj rundi dijaloga o normalizaciji odnosa.

Prema njenim rečima, razgovaraće se o uredbi Centralne banke Kosova o gotovinskom plaćanju.

U ponedeljak je i Centralna banka Kosova (CBK) potvrdila da će njeni predstavnici učestvovati na sastanku. CBK je navela da je pre izvesnog vremena izrazila spremnost da se angažuje i sastane sa Narodnom bankom Srbije (NBS).

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je pre nekoliko dana izjavio da ni on, ni neko od njegovih saradnika u okviru pregovaračkog tima Kosova neće učestvovati na sastanku u Briselu, jer, kako je kazao, „dinar nije tema pregovaračkog procesa“.

Beograd je potvrdio da će Srbiju predstavljati šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari