Beli: Opoziciji treba jedna ličnost i podrška Zapada 1Ljubiša Beli Preletačević Foto: EPA/STR

Ideja o izboru jednog kandidata opozicije za predsednika, nestranačke ličnosti, bolje je rešenje od sadašnjih podela ali ko god dođe na poziciju predsednika neće imati stvarnu moć bez jake podrške Zapada ili neke strane sile.

To kaže za Danas Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Beli Preletačević, povodom ideje o glasanju za predsedničkog kandidata na portalu Nova.rs ali i predizborima u opoziciji.

Glasanje za predsedničkog kandidata koje je pokrenuo portal Nova.rs vršiće se tako što portal objavljuje serijal tekstova u kojima ugledne javne ličnosti predlažu svoje kandidate za predsednika države, građani glasaju u komentarima, a portal će na kraju objaviti ko su imena koja su dobila najviše glasova.

Jedan od predsedničkih kandidata na poslednjim izborima 2017. godine, koji je nastupao kao nezavisni kandidat i završio treći po broju glasova, Luka Maksimović, kaže da mu se ovakav način kandidovanja čini kao bolje rešenje od toga da stranke predlažu svoje kandidate i da bi bilo dobro da sve stranke opozicije podrže jednu ličnost, ali ništa bez „podrške sa strane“, ocenjuje Maksimović.

– To je dobra solucija samo što iskreno mislim da, ko god dođe na mesto predsednika države neće imati nikakve ingerencije i moć, biće samo marioneta. Po mom mišljenju, Zapad ili neke strane sile diriguju sve, kao što i Vučić radi sve po nalogu nekoga sa strane, uveren je Maksimović.

I ideju predizbora u okviru opozicije, kako bi se našao jedinstveni predsednički kandidat, Maksimović vidi kao dobru, ali ističe da su prepreka, osim nedostatka strane podrške, i unutrašnje podele u opoziciji.

– Opozicija bi trebalo da ima jednog kandidata, samo što ne verujem da oni mogu da se dogovore zbog svoje sujete, neorganizacije i opet nedostatka podrške nekoga sa strane. I Petog oktobra je neko sa strane odlučio da se Slobodan Milošević skine sa vlasti, tada je postojala ta moć. Ali mislim da bi svakako to bio najbolji način, da se bira jedan kandidat. I kada sam se ja kandidovao, bilo je x predsedničkih kandidata, umesto da je postojao samo jedan, kaže Maksimović.

Povlačeći paralelu sa tim izborima, Maksimović dodaje da, čak i da su njega svi podržali i da je izabran na mesto predsednika, ne veruje da bi mogao da promeni nešto bez pomoći stranih sila.

– I ja da sam postao predsednik u ono vreme, mislim da ne bih imao nikakvu moć, verovatno bih se ugušio u svojim željama da nešto promenim, ne bih mogao da isplivam, ističe on.

Podsećamo, osim glasanja na portalu Nova.rs, sličnu ideju o izboru jedinstvenog kandidata opozicije iznela je nedavno i Skupština slobodne Srbije predlažući da se održe predizbori za najbolje zajedničke kandidate opozicije, među kojima bi bile i nestranačke ličnosti.

Najviše glasova Miodragu Majiću i Mariniki Tepić

Među do sada predloženim kandidatima za predsednika koje su izneli sagovornici Nova.rs navode se uglavnom nestranačke ličnosti – od Novaka Đokovića, sudije Miodraga Majića, vladike Grigorija, epidemiologa Zorana Radovanovića ili Bože Prelevića, a jedina pomenuta stranačka ličnost je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP). Prema dosadašnjim glasovima čitalaca, čini se da najviše podrške za predsedničku kandidaturu imaju Miodrag Majić i Marinika Tepić. Bilo je i onih koji su dodavali svoje predloge za kandidate a među njima su najčešće pominjani Vladeta Janković, dr Dejan Žujović i Milan St. Protić. Takođe ima i onih koji su od ovih predloga već počeli da sastavljaju imena za novu vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari