Belorusija pogrešno svrstala Srbiju među potpisnice? 1Foto: EPA/ MATT CAMPBELL

Srbija nije potpisala Deklaraciju o Ujgurima u Ujedinjenim nacijama, kojoj se protivi Evropska unija, a čije donošenje je inicirala Belorusija, tvrde nezvanično za Danas izvori iz diplomatskih krugova.

Upitani kako se ime Srbije našlo u zvaničnom saopštenju Stalne misije Belorusije pri UN među državama potpisnicama dokumenta kojim je pružena podrška politici Kine prema Ujgurima, naši sagovornici kažu: „To jeste izjava Belorusije, ali je Srbija pogrešno navedena na spisku potpisnica. Srbija se nije pridružila takvoj inicijativi, niti je Kina to tražila od Srbije.“

Saopštenje Belorusije u kojem se pominje Srbija kao jedna od potpisnica Deklaracije prenela je na engleskom jeziku i Misija Kine pri UN.

Prema tvrdnjama diplomata, beloruski ambasador pri UN u svom govoru nije pomenuo da je Srbija podržala navedenu deklaraciju, „a zlatno pravilo Ujedinjenih nacija glasi: važi samo ono što je izgovoreno za govornicom, to se računa kao zvaničan stav“.

S druge strane, u Predsedništvu ni u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije naš list nije dobio odgovor na pitanje da li je Srbija podržala Deklaraciju.

Radio Slobodna Evropa preneo je nedavno na svom portalu da se Deklaracijom „kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura u kineskoj pokrajini Sinđijang definiše kao borba protiv terorizma i ekstremizma“.

„Podrškom Deklaraciji, Srbija se našla naspram država Evrope i sveta koje najoštrije osuđuju kinesku kampanju represije nad muslimanskom manjinom Ujguri, a pre svega masovna pritvaranja ovih ljudi u takozvanim kampovima za političko prevaspitavanje“, ističe RSE.

Komentarišući oprečne informacije o potezima Srbije u vezi sa Deklaracijom, Natan Albahari, internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana, navodi za Danas: „Ako je vest da je Srbija potpisala Deklaraciju tačna, a bilo bi čudno da su Belorusija i Kina naglasile u UN da je Srbija potpisnik, a da Srbiju nije u nekom trenutku pristala na to, to bi bio još jedan primer udaljavanja Srbije od članstva u EU.“

– Vlada Srbije nastavlja da podržava i da se udružuje sa autokratskim režimima koji se protive osnovnim ljudskim pravima i demokratskim vrednostima. Srbiji nije mesto na listi na kojoj su i Saudijska Arabija, Severna Koreja, Iran, Sudan, Venecuela. Srbija je jedina država koja teži članstvu u EU, a da razmatra potpisivanje, ako već i nije potpisala Deklaraciju. Veoma je zabrinjavajuće što se u toku prve polovine ove godine Srbija nije uskladila sa preko 50 odsto spoljnopolitičkih mera EU, uključujući mere oko Hongkonga, Venecuele i Ukrajine. Vladajuća garnitura mora da shvati da su spoljnopolitičke odluke izraz naših vrednosti i da one imaju dalekosežne posledice na proces ulaska Srbije u EU na taj način što zemlje članice na osnovu tih vrednosti kreiraju sliku o Srbiji i njenoj rešenosti da postane punopravni član Unije. U suštini, upravo će te države i njihovi parlamenti odlučivati da li Srbija ispunjava ne samo tehničke već i politicke i vrednosne uslove, poručuje Albahari.

Poruka EU

Iz pres-službe Evropske unije za RSE je poručeno: „Očekujemo da će se Srbija ponašati u skladu sa obavezom usklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU.“ RSE ističe da je od ukupno 46 potpisnica Deklaracije koju je Savetu za ljudska prava UN 1. jula uputila Misija Belorusije, „Srbija jedina država koja teži članstvu u EU, a podržala je politike i poteze Kine u Sinđijangu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari