Bez izbora u martu, jesen sledeća opcija 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC

Vanrednih parlamentarnih izbora neće biti 31. marta, a ako izbori ne budu raspisani do 1. marta ne mogu biti održani ni 14. aprila, kako su najavljivali mediji bliski vlasti. Naredni period o kojem mediji za biranje novog saziva Skupštine Srbije je jesen.

Međutim, niko ni u vlasti ali ni u opoziciji sa sigurnošću ne može da kaže koji je tačan scenario za održavanje izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u čijoj je nadležnosti raspisivanje parlamentarnih izbora, ponovo je u utorak, najavio mogućnost održavanja izbora, odnosno da će građani na izborima odlučivati ko će biti na vlasti a ko u opoziciji.

On je rekao da su raniji izbori mogući ukoliko situacija vezana za Kosovo ostane nepromenjena, odnosno ukoliko Priština ne ukine takse, pa se razgovori ne nastave.

„U tom slučaju, moguće je da se ide i nešto ranije na izbore, ukoliko takvih odluka bude, a da li će biti, videćemo“, rekao je Vučić novinarima i tako ponovo u javni život uveo spekulacije o izborima. On je situaciju na Kosovu i ukidanje taksi i ranije na isti način povezivao sa odlukom o vanrednim izborima. A mediji bliski vlasti najavljivali su tada da bi na glasanje moglo da se izađe 31. marta ili 14. aprila.

Međutim, s obzirom na to da Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana, sada je uveliko prošao rok za raspisivanje izbora koji bi bili održani 31. marta.

A ukoliko vanredni parlamentarni izbori ne budu raspisani do 1. marta ne mogu biti održani ni 14. aprila, s obzirom da upravo 14. aprila ističe 45 dana najkraćeg roka koji treba da prođe od raspisivanja do održavanja izbora. Treba uzeti u obzir da je 28. aprila verski praznik Uskrs, te da će se verovatno izbeći glasanje tog dana.

Iz vladajuće Srpske napredne stranke plasirane su vesti da je većina naprednjaka za izlazak na izbore, ali da je predsednik stranke protiv. Takvu situaciju je predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić nedavno objasnio time što je njegov predsednik „državne interese stavio iznad stranačkih“.

„Datum izbora još nije utanačen i očekujem da u narednim danima donesemo konačan stav o tome da li će se na birališta ići prevremeno“, rekao je Glišić nedavno za Večernje novosti.

Ono što mnogi na opozicionoj sceni ne dovode u pitanje je da će se pri donošenju odluke o izborima, osim problema Kosova uzeti u obzir i građanski protesti, ali i najavljen bojkot opozicije.

Kada god da budu izbori, opozicija najavljuje njihov bojkot. Opozicioni Savez za Srbiju na njih neće izaći u sadašnjim okolnostima i uslovima za održavanje izbora. Jedan od osnivača SZS Dragan Đilas, potvrdio je opozicioni bojkot izbora, i razjasnio da SZS ako se nešto ne promeni neće izaći ni na redovne izbore 2020., ukoliko ne bude vanrednih. kaže da ne obraća puno pažnju na ono što Vučić priča, jer je, kaže, hiljadu puta slagao.

Đilas poručuje da izbora ne može da bude, jer ne postoje uslovi. Kako je naglasio, bez slobodnih medija izbori u Srbiji ne postoje.

„Govorimo o izbornim uslovima, nemamo uslove ni za parlamentarne, ni za lokalne izbore. Podržao bih da se i Vučićev mandat stavi na proveru, jer je i taj mandat dobio pod neregularnim uslovima“, rekao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari