Hrišćanske crkve zapadne tradiciji juče su širom sveta počele trodnevnu proslavu Uskrsa. Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI, na prazničnoj misiji koju je služio na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred više desetina hiljada vernika, poručio je da je Hristovo vaskresenje „uzvik pobede koja nas sve danas ujedinjuje“, jer je „Hrist naša nada i istinski mir sveta“.

U Jerusalimu, gde je u toku i sedmodnevna proslava jevrejskog praznika Pasha, u rimokatoličkoj crkvi Svetog groba u starom delu grada juče ujutru služena je misa, dok su protestanti službu održali ispred zidina Starog grada.

Uskršnjoj misi koju je u prepunoj beogradskoj crkvi svetog Antuna služio predsednik Međunarodne biskupske konferencije „Sveti Ćirilo i Metodije“ nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar prisusvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, predstavnici Ministarstva vera i diplomatskog kora. Nadbiskup Hočevar je pozvao sve hrišćane da „uprkos patnji zbog zemljotresa u Italiji i drugih nevolja širom sveta, svoje živote, misli, volju, odluke i srca podignu ka Gospodinu, kako bi ih snagom svog uskrsnuća preobrazio“.

On je naglasio da je „Uskrs centralni blagdan za sve hrišćane, bez razlike, jer se tog dana preobražava čitav kosmos, povest, svaka osoba“ i ukazao da i danas, kao i u Hristovo vreme, „uvek postoji opasnost da na putu razvoja, odgoja, duhovnost rasta i napredovanja, redukujemo naše ljudsko biće, pribivši ga u povest i onemogućivši da ide dalje“.

– Važna poruka za sva krizna vremena je da se na putu razvoja ne zaustavljamo, da nikad jedni druge ne ograničavamo, nego da omogućavamo i otvaramo perspektive koje nam daje Krist Gospodin. Sav odgoj – i društveni i verski, treba težiti da čoveka dovede do savršenstva da ide putem Božje reči i vere preobražavanja. Zato učinimo sve da na tom putu niko ne reducira ni nas, ni naše vere, ni naše srce. Ne bojmo se ako nas bilo ko na bilo koji način sužava, pa i našu Katoličku crkvu. Iako ona postoji dve tisuće godina , često se događa da je reduciraju samo na jedan određeni povesni događaj i prebacuju joj samo jednu stvar. Zato ćemo se na današnji dan odlučiti da ćemo ići putem preobražaja, a ne fiksiranja u povesti – poručio je nadbskup Hočevar, čestitajući Uskrs i hrišćanima istočne tradicije, koji praznik Vaskrsenja Gospodnjeg slave iduće nedelje.

Vernici u Subotici Katoličke i svih protestantskih crkava juče su proslavili Uskrs svečanim misama u svim crkvama. U Velikoj katedrali Tereze Avilske se, po običaju, okupio najveći broj vernika. U Velikoj katedrali noćuoči Uskrsa, sledeći tradiciju, grupa mladića čuvala je Isusov grob, što je jedan od najstarijih i najatraktivnijih obreda ovoga praznika. Većina Subotičana koji žive u inostranstvu i ove godine su uskršnje praznike iskoristili da posete porodice i rodbinu.

Tokom vikenda zvaničnici kosovskih institucija, političkih partija i verskih zajednica na Kosovu i Metohiji čestitali su Uskrs vernicima Rimokatoličke crkve. Uz želje da Uskrs provedu „u toploj porodičnoj atmosferi“, kosovski premijer Hašim Tači poručio je da „za Kosovo i njegove građane dolaze još bolja vremena“. Kosovski muftija Naim Trnava ocenio je da se „Uskrs na Kosovu ove godine slavi posle visokih dostignuća, kako na državnom, tako i na nacionalnom nivou“.

Papa se moli za Abruco

– Papa Benedikt XVI je posle uskršnje mise u tradicionalnoj poruci „Gradu i svetu“ naglasio da Hristovo vakrsenje „nije mit, san, utopija ili bajka, nego jedinstven i neponovljiv događaj“ koji „unosi svetlost u mračne oblasti sveta u kojem živimo, posebno nihilistički i materijalistički pogled na svet koji ne mogu doprineti napretku“. On se posebno osvrnuo na sukobe, siromaštvo i stradanja u Africi, Svetoj Zemlji i Srednjem Istoku, pozivajući na pomirenje kao „preduslov opšte bezbednosti i mirnog suživota. Papa je Uskrs čestitao na 63 jezika, uključujući i srpski sa „Hristos vaskrse“. On se juče molio i za sve koji su preživeli razorni zemljotres u regionu Abruco i najavio da će uskoro posetiti ovaj deo Italije. U italijanskom gradu Lakvili i okolnim selima, pogođenim razornim zemljotresom prošlog ponedeljka, juče su služene uskršnje mise na otvorenom. Privremeni oltari postavljeni su na ruševinama zgrada ili u blizini crkava za koje se smatra da, zbog urušavanja, nisu dovoljno bezbedne za vernike. Na jednoj od misa, sveštenik je blagoslovio ciglu iz jedne od srušenih crkava, javljaju agencije. Centralnoj misi u Lakvili prisustvovao je i italijanski premijer Silvio Berluskoni. Tradicionalni uskršnji ručak – jagnjetina, poslužen je u šatorskom naselju u kojem su svi koji su ostali bez domova, a deci su podeljena velika, u celofan uvijena čokoladna uskršnja jaja.

 

Patrijarh Pavle na liturgiji u kapeli VMA

Posle više od godinu i po dana lečenja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu patrijarh srpski Pavle u subotu je izašao iz bolničke sobe da bi prisustvovao litugiji u novootvorenoj kapeli VMA. Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio zamenik predsedavajućeg Svetog arhijerejskog sinoda SPC mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) i rezanjem slavskog kolača obeleženi su praznik Lazareva subota i patrijarhova krsna slava. Tom prilikom načelniku VMA Miodragu Jevtiću uručen je orden Svetog Save drugog reda. Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali, član Sinoda episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda), ministar vera Bogoljub Šijaković, savetnik predsednika Srbije za Kosovo i Metohiju Mladen Đorđević, pomoćnik ministra inostranih poslova Damjan Krnjević, član Krunskog saveta Dragoljub Acović, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar i apostolski nuncije u Srbiji Euđenio Sbarbaro. Kapela je posvećena svetom Luki, arhiepiskopu simferopoljskom i krimskom, ruskom svetitelju iz 20. veka, a namenjen je medicinskom osoblju i bolesnima koji se leče na VMA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari