Bler: Našli smo kandidate za posao u Srbiji 1Toni Bler Foto:STEPHANIE LECOCQ/EPA

Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera saopštio je da je pronašao kandidate za dva viša savetnika, ali i da navedena dva radna mesta neće finansirati Vlada Srbije, javlja Insajder.

„Ponude za posao su sklonjene (sa sajta) jer smo identifikovali kandidate. Ove pozicije su povezane s projektom Instituta u Srbiji koji služi kao podrška jačanju javnih službi. One čine deo šireg, neprofitnog rada Instituta koji služi kao podrška vladama širom sveta i nije koštala Vladu Srbije“, rekao je za Insajder portparol Instituta Benedikt Mejkon-Kuni.

Na pitanje Insajdera da li je Vlada sklopila ugovor o savetovanju s Blerovim institutom i koliko je vredan, premijerka Ana Brnabić takođe je juče rekla da se za to ne izdvaja ni dinar iz budžeta. Na dodatno pitanje ko ga onda plaća da savetuje srpsku vladu, premijerka nije odgovorila.

Pre nekoliko dana na zvaničnom sajtu Instituta za globalne promene objavljen je konkurs za dva savetnička radna mesta na „lokaciji Beograd“. U oglasu je bilo navedeno da, Blerov institut traži višeg savetnika koji ima „značajno iskustvo u reformi javnog sektora, a koji je radio na razvoju ekonomskih politika“.

On bi trebalo da bude zadužen za „rešavanje ključnih problema visoko prioritetnih projekata Vlade i davanje podrške i doprinosa projektnom menadžmentu, spoljno-političkim brifinzima i strateškim komunikacijama“.

Blerov institut je za radno mesto u Beogradu tražio i višeg savetnika za komunikacije čiji će biti posao da pruža „strateške savete za komunikaciju“ i daje „podršku visokim državnim zvaničnicima u odnosima s javnošću“. I ovde se kandidatima kao uslov postavlja iskustvo u reformi javnog sektora i prethodni rad na razvoju ekonomskih politika.

Odgovarajući na pitanja Insajdera na jučerašnjoj konferenciji za novinare Brnabić je navela da je angažovanje Blerovog instituta u formi „deliviri junita“ počelo u vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a da je ona samo nastavila tu praksu.

Podsetimo,  Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera povukao je sa svog sajta oglase za zaposlenje dvoje savetnika Vlade Srbije, nakon kritika i interesovanja da li je i koliko novca naša država platila Institutu za angažovanje ovih stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari