BNV da se uključi u pregovore sa Prištinom 1Foto: Fonet / Dragan Antonić

Nedavno je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin rekao da bi, u pregovore između Beograda i Prištine, trebalo da se uključi i bošnjački nacionalni savet.

On je ovaj svoj stav objasnio u intervjuu kosovskom dnevnom listu „Zeri“.

– Srpske oružane snage su 1999. godine izvršile etničko čišćenje Bošnjačke mahale u severnom delu Mitrovice. U tom smislu, lično sam tražio od Vlade Srbije da se BNV, kao zainteresovana strana, uključi u pregovore između Kosova i Srbije. Nažalost, Vlada Srbije nije prihvatila ovaj predlog, već je Bošnjačku mahalu, nakon izvršenih zločina, upisala u svoj „ratni plen“. U tom smislu BNV ima interes da se uključi kao zainteresovana strana, objasnio je Ugljanin, koji se u Prištini nedavno sastao sa ministrom inostranih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem.

U intervjuu za kosovski dnevnik, Ugljanin je ocenio da su sandžački Bošnjaci „danas preživeli ostaci bošnjačkog naroda nad kojim su srpske oružane snage izvršile zločin genocida u periodu od 1992. do 1999. godine“ i podsetio na referendum iz 1991. godine kada su se „građani Sandžaka izjasnili za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika i na taj način dali svoj puni doprinos pravednom i mirnom rešavanju jugoslovenske krize“. Posle razgovora u Prištini, iz BNV je saopšteno, da je Pacoli podržao sve zahteve Bošnjaka u Sandžaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari