Bogdanović: Ovo je samo igra, situacije će da se smiri 1Foto FoNet Bozidar Petrovic

Situacija će da se smiri. Mislim da će Priština vrlo brzo povući odluku o taksama, jer je ovo prosto još samo jedna igra.

Ne razumem tajming u kojem se dešavaju. Čak i da sam sto odsto siguran da su ispravno postupili, tajming akcije mi ne dozvoljava da verujem u to, kaže za Danas Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM u vlasti Borisa Tadića, komentarišući u petak odnose Beograda i Prištine i hapšenje četvorice Srba u policijskoj akciji povezanoj sa istragom o ubistvu lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

On nam priča da se upravo vratio iz prodavnice u kojoj ima svih namirnica po istim cenama kao i pre odluke Prištine o uvođenju taksi od sto odsto.

– Ljudi su ipak zabrinuti jer nisu upućeni, a slušaju razne direktne prenose i uključenja. Onda veruju u ono što čuju od zvaničnika i na televiziji – objašnjava on. Kako dodaje, ipak na Jarinju i u Leposaviću nije data velika važnost poslednjim dešavanjima.

Na pitanje kako tumači hapšenja i proteste Srba zbog njih, da protesti pokazuju da Beogradu i nije stalo do utvrđivanja istine o Ivanovićevom ubistvu i da se stiče utisak da se štiti potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, čija je kuća navodno pretresana ali on nije nađen, Bogdanović odgovara da trenutak hapšenja dovodi u sumnju celu akciju.

– Postavlja se pitanje zašto sada kada se vodi tihi rat između Srba i Prištine, Beograda i Prištine. To prema mom sudu nema logike i potpuno je pogrešan tajming izabran. Čak i da sam sto odsto siguran da su ispravno postupili, tajming akcije mi ne dozvoljava da verujem u to. A kada je reč o protestima, oni su najavljeni pre hapšenja te nemam informacije da su zbog zaštite Radoičića ili bilo koga – navodi on.

Na pitanje da li su potezi Prištine posledica unutrašnjeg sukoba kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja, Bogdanović odgovara da on na to ne gleda tako, „bez obzira što mnogi takozvani poznavaoci prilika na Kosovu o tome pričaju“.

– Previše iskustva imam i sa jednim i sa drugim. Ovo se sve radi u dosluhu. Jedan u nekom trenutku pali, a drugi gasi. Da je sinhronizovana akcija se može videti i po mlakoj reakciji međunarodne zajednice. Mislim da je ovo više odraz frustracije u poslednjih nekoliko nedelja zbog neuspeha na međunarodnom planu. I možda odgovor na naše bahaćenje i likovanje zbog toga. Oni se naravno ne vole i politički su protivnici, ali u ovakvim stvarima siguran sam da sinhronizovano rade. Bez obzira što je Tači u Parizu pre nekoliko dana rekao da nije dobro što su uvedene takse. On je reagovao na deset odsto, a ne i na sto – ukazuje naš sagovornik.

Upitan kako vidi reakciju Beograda, odgovara da je dobro što se poziva na smirivanje.

– Jedino što mi se ne sviđa jeste medijsko pumpanje i prenosi uživo. Ceo dan se emituju specijalne emisije u kojima razni sagovornici svojim odgovorima, demagogijom i lažima zabrinjavaju Srbe na Kosovu. Ne znam čemu to. Ovo nije prvi put da Priština uvodi takse koje posle povlači. Dešavale su se mnogo gore stvari pa nikad nije bilo uživo prenosa. Da li neko postavlja pitanje koliko to košta. Treba informisati građane ali ne tako. Ne znam šta je cilj svega – zaključuje Bogdanović.

„Kiseonik nije mogao da prođe“

Igor Simić iz Srpske liste poručio je na protestu da „kiseonik nije mogao da prođe, studentski centar ima zalihe hrane samo za još sedam dana i to po redukovanoj ishrani“. „Ljudi, hleba neće biti ili će ga biti po ceni od 200 dinara“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari