Borel: I Kosovo i Srbija moraju da ispune svoje obaveze 1Foto: EFE/STEPHANIE LECOCQ

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel je u pismu premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju napisao da je njegova „lična posvećenost postizanju pune normalizacije odnosa sa Srbijom važan deo evropskog puta Kosova“.

U odgovoru na pismo Kurtija od 3. marta, Borel je izrazo zadovoljstvo što je odnos Kosova sa EU Kurti odredio kao svoj glavni posao, u skladu s prioritetnim pristupom EU celom regionu, uključujući Kosovo.

„Pozdravljam vašu nameru da nastavite reforme neophodne za unapređivanje vladavine prava, ekonomskog razvoja i dobrog upravljanja na Kosovu – to su ključni elementi za vašu budućnost“, napisao je Borel.

Dodao je da Evropska unija i njene države-članice „srdačno pozdravljaju odlučnost Kurtija“.

Visoki zvaničnik EU izražava veru da će Kurti, kao premijer, „voditi pregovore u sveobuhvatnom dijalogu“.

„Kao što znate, Evropska unija i njene države-članice čvrsto veruju da je nastavak dijaloga (sa Srbijom) neophodan i hitan, i da će biti potrebno potpuno ukidanje tarifa (na robu iz Srbije i BIH). Kao što smo ponovili, takođe očekujemo da će Srbija dati svoj deo doprinosa ponovnog pokretanja procesa“, kaže se u pismu.

Borel piše da je pozdravio najavu Kurtija o postepenom ukidanju takse, što je „prvi dobar korak u pravom smeru“.

„Potrebno nam je potpuno ukidanje tarifa. U tom kontekstu, u potpunosti se slažem s vama da se prethodni sporazumi i preuzete i neostvarene obaveze moraju u potpunosti sprovesti. Srbija, kao i Kosovo, mora da ispuni svoje obaveze u sprovođenju tih sporazuma“, kaže Borel.

Odgovarajući na zahtev Kurtija da EU obezbedi „mehanizme nadgledanja ostvarivanja sporazuma i sankcionisanja njihove neprimene“, Borel je rekao da će nastaviti praksu prethodne visoke predstavnice EU da redovno informiše ministre države članice.

Borel je Kurtija obavestio da je predložio Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Srbija-Kosovo i za Zapadni Balkan.

I pored toga, Borel piše da će ostati blisko uključen u proces i „davati sve od sebe da proces brzo i efikasno krene napred“ jer će koristi od pozitivnog ishoda imati i Kosovo i Srbija, kao i širi region i sama EU.

„Radujem se što ćemo se uskoro sastati u Briselu, nastaviti naše diskusije i pomoći spoljnoj politici i akciji Evropske unije (EEAS) u pripremi za nastavak dijaloga“, piše u pismu Borela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari