Boris Tadić: Sava Janjić je veliki heroj za razliku od lažnog patriote Vučića 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

„SDS nije ostala po strani, jer je u razgovorima sve vreme sa svima koji su zainteresovani za ujedinjavanje opozicije.

Naprotiv, vrlo smo „svrstani“ uz ideju ujedinjenja srodne opozicije, jer je to jedini način da se smeni ova štetočinska vlast. Ukoliko to ne bude moguće, donećemo odluku šta ćemo u takvim okolnostima. Kao što smo i na predsedničkim izborima do poslednjeg trenutka razgovarali sa oba kandidata ubeđujući ih da imamo jednog kandidata. To smo činili i uoči beogradskih i prošlih parlamentarnih izbora. Nismo odustajali od toga do poslednjeg trenutka i doneli smo odluku koga ćemo podržati tek kada su izgubljene sve nade da ćemo imati jednog kandidata. I danas ulažemo maksimalnu energiju u to, ali to nažalost ne zavisi samo od SDS-a“, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, odgovarajući na pitanje kako se desilo da SDS naposletku ostane izvan bilo kakvog opozicionog bloka.

* Bilo je informacija da ste pregovarali o saradnji sa Sašom Jankovićem, ali vam je on ipak poželeo sve najbolje u daljem radu, jer ne želi da sarađuje sa onima koji su razočarali narod posle Petog oktobra.

– Nismo pregovarali o saradnji i to je potpuna dezinformacija. Imali smo redovnu komunikaciju, kakvu imamo sa gotovo svim opozicionim akterima. A sa onima koji su bili na vlasti nakon Petog oktobra Janković je vrlo tesno sarađivao pre nego što je to rekao, a vidim i u ovom njegovom bloku neke od ih stranaka. Čak na prošlim izborima je podržao bivšeg gradonačelnika. Čini se da Janković ima problem sa održivošću svojih proklamovanih principa. U svakom slučaju ne bismo bili deo tako formiranog građanskog bloka i Janković je to sigurno znao, jer zna da se zalažemo za ujedinjenje građanske opozicije, a ne za njeno dodatno fragmentisanje u vidu privatnih koalicija kojima nije cilj da se zaista ujedini opozicija, već da svako bude lider, pa bilo čega. Mogla je i SDS da napravi isti takav blok, jer su se i nama neke stranke tog bloka obraćale da formiramo sličnu koaliciju. Ali, zamislite kada bi svako tako postupio, imali bismo više kolona i ujedinitelja nego stranaka.

 * Ostajete li pri stavu da za korpu punu baba i žaba niko neće da glasa ili ćete se ipak prikloniti nekom od opozicionih saveza ili ćete možda formirati neki svoj blok?

– Koalicije babe i žaba su uvek problem u politici, a da li je to najmanje loše rešenje, a jedino moguće, videćemo nakon svih razgovora koje vodimo. SDS bi pravila blok samo kada bismo videli da možemo zaista da okupimo sve relevantne građanske aktere, a ne da bih ja bio lider. A da skupimo par javnosti nepoznatih pokreta, samo da bismo to nazvali svojim blokom, svakako nećemo to raditi. I to smatramo krajnje štetnim pristupom i dodatnim razjedinjenjem opozicije.

* Opozicija se optužuje da je priznala Kosovo. Kad Vučić kaže – moji prethodnici su overili nezavisnost Kosova i zato sada nemamo ništa, osećate li se prozvanim i koliko je to tačno?

– Nemam šta da se osećam prozvanim, jer Vučić mene lično imenom i prezimenom optužuje za to. Međutim, na moj poziv na TV duel na temu njegovih optužbi ne odgovara. Naravno da je to notorna laž i to zna i Vučić i vi i svaki normalan čovek u ovoj zemlji. Savetodavno neobavezujuće mišljenje Međunarodnog suda pravde naziva overom nezavisnosti, a i sam je u vreme kada smo tražili to mišljenje javno to podržavao. Ponavljajući tu laž, Vučić podržava propagandu Tačija i Haradinaja i radi direktno protiv interesa svoje države. Njegova obaveza je da objasni da to nije tako, a ne da podržava laži zagovornika nezavisnog Kosova, samo da bi prebacivao odgovornost na svoje političke protivnike. Uostalom, kako to mišljenje Međunarodnog suda pravde nije bilo obavezujuće za zemlje koje nisu priznale Kosovo, ni nakon tog mišljenja. Ispada da više onda na primer Slovačka brani interese Srbije nego predsednik Srbije. Za Slovačku to nije bila overa, a za predsednika Srbije jeste. Apsurd. Isto kao što i Vučić tvrdi da sam ja postavio granice na Jarinju, a upravo juče Dačić odgovara Tačiju da granice na Jarinju ne postoje i da su to samo administrativne linije, što je i tačno. Vučić, dakle, pomera granice Srbije po merilima propagande i unutrašnje političke borbe, a ne spram zakona i važećih ugovora. On ne samo da laže, već svojim izjavama dovodi u pitanje integritet države, a Ustavom i zakletvom je obavezan da ga čuva.

* Ako nemamo ništa na Kosovu, kako predsednik kaže, zašto onda dijalog i priča o razgraničenju i šta bi zapravo to razgraničenje trebalo da znači?

– Razgraničenje je širok pojam i Vučić ga koristi upravo kako bi manipulisao njegovom širinom. To je udica za neuke.

* Da li je vama jasno koji je Vučićev predlog za Kosovo i ima li istine u tome da samo treba potvrda onoga na šta je on pristao oko Kosova?

– Vučićev predlog za Kosovo je već potpisan u Briselskom sporazumu, po kom pravni sistem nezavisnog Kosova važi na celoj njegovoj teritoriji. Sve dalje su samo pripreme javnosti za implementaciju tog sporazuma i nijanse. Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština su predstavljeni kao velika pobeda, a zapravo su veliki poraz. Vučić sada mora da izvede predstave kako bi ne samo ispunio ono što je obećao nego ono što je njegova vlast već i potpisala i kako bi i tokom implementacije nastavio da održava lažnu sliku pobede i sebe kao patriote. Jedna od ključnih strategija u tome mu je lažno optuživanje i prebacivanje odgovornosti na bivšu vlast. Dokaz za to je da on iznosi svakodnevno besmislicu da je neko neobavezujuće i savetodavno mišljenje veća potvrda nezavisnosti nego Briselski sporazum koji je potpisala njegova vlast i Kumanovski, koji je takođe potpisan u vreme kada je Vučić bio na vlasti. To su te njegove pobede, a za posledice takvih pobeda kukavički krivi druge.

* U svetlu zakuvavanja priče oko Kosova pronađeni su i glavni krivci Sava Janjić i Rada Trajković.

– Vučić nikako da odluči da li je opozicija slaba i „skupina kretena“ ili toliko moćna da mu non-stop preti neki državni udar. Samo nekoliko dana nakon Kumanovskog sporazuma bio sam u Gračanici i neposredni sam svedok kako su Sava Janjić i ostali monasi rizikovali svoje živote pomažući Srbima, koji su kao divlje zveri ubijani na putu. Sava Janjić i monasi na Kosovu su bili i ostali tihi, a veliki heroji, za razliku od Vučića, koji je uvek galamio o svom lažnom patriotizmu, huškajući kao hulja neuki narod na nevine ljude. Sramota je da današnji predsednik Srbije ovako bestidno napada Savu Janjića i Radu Trajković, koji su uvek pokazivali vrhunsku hrabrost u teškim okolnostima, a koje im je uvek nametala baš Vučićeva vlast.

* Istovremeno Srbija se ponovo suočava sa pismima podrške predsedniku države.

– S one strane morala i demokratije je svaki šef države koji da bi učvrstio svoju vlast, orkestrira ovakvu podršku sam sebi. Time šalje tragikomičnu sliku ne samo o sebi već i o Srbiji.

* I dok se priča o mirovnom rešenju za Kosovo Srbija nastavlja da se naoružava, a ovih dana javnosti su predstavljeni i remontovani migovi i najavljeno ponovno uvođenje vojnog roka.

– To je predstava kojom Vučić pokušava da napumpa sliku lažnog patriotizma i snage države u trenutku kada njegova vlast predaje deo teritorije Srbije. Još jedna predstava u političkom cirkusu ludosti u kom živimo pod palicom direktora cirkusa Vučića. Ali otići će i „ovaj cirkus iz našeg malog grada“….

BIA da ispita Beograd na vodi

* Kako komentarišete to što je ministarka Mihajlović zatražila pomoć BIA oko rušenja zida u Grdeličkoj klisuri?

– To je jedan od mnogih pokazatelja nesposobnosti države pod Vučićevom vlašću. Čak i u tome su našli način da okrive bivšu vlast, govoreći da je možda problem u projektima koji su napravljeni pre 2012. Međutim, oni su prepravljali projekte bez odobrenja CIP-a, koji ih je radio. S druge strane, godinama govorim da ova vlast nije izgradila gotovo ništa i da su svi projekti kojima se diče napravljeni, dogovoreni i za njih su obezbeđena finansijska sredstva tokom naše vlasti. Nisu umeli čak ni u tim okolnostima da ih sprovedu, a ministarka Mihajlović je još jednom pokazala da ume samo da se fotografiše po deonicama sa kojima ova vlast nema ništa. Čak i kada, eto, pokušaju da preprave neki projekat, naprave samo još veću štetu. A BIA bi trebalo da angažuju da istraži kriminal u projektu Beograda na vodi, koji je jedini građevinski projekat ove vlasti od početka do kraja. Međutim, ispitivanje ideje da se proveravaju vanredno mostovi u Srbiji, nakon što je pao most u Đenovi, jeste u nadležnosti službi Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari