Borisov sa Tačijem: Zapadnom Balkanu mesto u EU 1Foto: Twitter

Izgradnja mira na Zapadnom Balkanu u interesu svih i da je državama regiona mesto u Evropskoj uniji, izjavio je premijer Bugarske Bojko Borisov u Prištini.

Borisov kaže da je EU otvorena prema zemljama jugoistočne Evrope. Sigurno je da ove zemlje treba da ispune uslove koje je EU utvrdila za učlanjenje.

On se založio za izgradnju infrastrukture koja će povezati zemlje zapadnog Balkana jednu sa drugom i celim kontinentom.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je sa bugarskim premijerom razgovarao o produbljivanju saradnje između Kosova i Bugarske i o evropskoj perspektivi Kosova i zemalja Zapadnog Balkana.

Poseta bugarskog premijera Kosovu je, prema Tačiju, dvostruka čast, prvo jer on predstavlja prijateljsku državu Bugarsku i istovremeno Bugarska predsedava EU.

-EU će biti potpuna jedino onda kada Kosovo i sve zemlje Zapadnog Balkana budu njen deo. To podrazumeva ne samo mir i stabilnost već i povećanje ukupnog blagostanja, rekao je Tači.

Govoreći o novoj strategiji Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, Tači je rekao da je tim dokumentom potvrđena evropska perspektiva celog regiona.

-Tražim, ne samo nastavak dijaloga sa Srbijom, već da zahteva da se on pretvori u proces pomirenja i održivog mira u region, rekao je Tači.

Borisov se sastao i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem i predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Bugarska zemlja od izuzetnog značaja za region i da je Kosovo opredeljeno za blisku ekonomsku i političku saradnju s tom evropskom zemljom, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

-Bugarska ima jednu savezničku državu – Kosovo. Počašćeni smo vašim prisustvom i naše zemlje ne deli nijedna otvorena tema, naveo je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari