Borko Stefanović: Kosovo nije srce Srbije, ali nećemo ga se odreći 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Savez za Srbiju će pobediti ovu vlast. Građani traže da se opozicija okupi u jedinstven front i da ostavimo svoje razlike i programske specifičnosti po strani.

Prelazna vlada će biti formirana kad voljom naroda pobedimo ovu štetočinsku i diktatorsku vlast. To koliko ko ima trenutno podršku je veoma diskutabilno jer se ta istraživanja namenski plasiraju da bi obeshrabrila građane da je promena moguća, a jeste moguća. Uostalom, Savez još nije formalno napravljen a već smo glavni protivnici SNS i već je jasno da imate alternativu vlasti koja uništava Srbiju. Stvar je jasna, ili Savez za Srbiju i nova politika i promena sistema ili ova vlast koja okuplja sve satelite i lakeje SNS, kaže u razgovoru za Danas Borko Stefanović, lider Levice Srbije, članice Saveza za Srbiju. On tako odgovara na pitanje šta je procena – posle kojih tačno izbora bi se moglo dogoditi da SZS formira prelaznu vladu.

* Kako komentarišete napade vlasti i zašto SZS kao opozicija nije stao u zaštitu Nataše Kandić, Sonje Biserko i ostalih nevladinih organizacija koje vlast napada zbog pisma poslatog Mogerini u kojem se od nje traži da ne podrži podelu i razgraničenje?

– Savez još nije formiran i deluje za sada na promociji programa po Srbiji. Još se formiraju naši budući organi. Mi ćemo uvek stati u zaštitu onih koji su na udaru ovog režima i nećemo nikad od SNS očekivati da budu De Goli ili evropejci. Mi tih iluzija nemamo, niti smo ikad imali.

* S obzirom na to da u programu od 30 tačaka nema jasnog zalaganja za ulazak Srbije u EU, a Vuk Jeremić pojašnjava da nije sada vreme za izjašnjavanje o tome jer će EU da se reformiše, da li to znači da će prelazna vlada ukinuti napravljenu strukturu onih koji se u ministarstvima bave evropskim integracijama, i neće se raditi na otvaranju novih poglavlja jer je članstvo daleko?

– Naravno da to ne znači. Svi poslovi koji su važni za Srbiju i njeno funkcionisanje će biti nastavljeni tih godinu dana, bez iluzija da će doći do nekog ogromnog zaokreta prema nama u smislu evropskih integracija. Mislim da je naivno verovati da tehnički poslovi, poglavlja i pregovori o njima mogu imati bilo kakav realni uticaj na naš ulazak u EU. Ti poslovi su tehničkog karaktera i trebalo bi da predstavljaju ono što jesu – promene koje se čine zbog Srbije a ne zbog nekog drugog. Zato i ne vidim problem u tome, niti razloga za strah zbog prisustva stranaka koje su protiv EU u Savezu. Ne treba niko da se plaši da će Savez zaustavljati bilo šta što je nesumnjivo dobro za Srbiju, ako ništa drugo, jer to činimo za svoju zemlju a ne za bilo čiju birokratiju u Briselu.

* Kako se osećate kada već sada i bez formalno formiranog Saveza morate da se ograđujete od istupa Boška Obradovića ili Vuka Jeremića?

– Sve stranke u Savezu su autonomne i imaju pravo na svoj politički i programski stav o određenim pitanjima. Svi se još uvek prilagođavamo na zajedničko političko delovanje, na naše razlike i na to da primarno promovišemo 30 tačaka i sam Savez za Srbiju. To često nije lako i ne ide brzinom kojom bismo voleli, ali biće u redu. Samo ono što je definisano u našem programu od 30 tačaka je Savez za Srbiju, ostalo su stranačke posebnosti u određenim oblastima za koje znam da će biti sve ređe i sve manje bitne u našoj zajedničkoj borbi za promenu Srbije nabolje. Jedna kolona je nužnost, ali sa politikom i programom, što mi imamo. Sve ostalo smo videli. Sve ostalo je dovelo samo do daljeg jačanja ovog zla na vlasti u Srbiji i njihovog bogaćenja, kriminala i gušenja svih sloboda. Mislim da je odgovor jasan. Moramo svi zajedno ako želimo promenu. Mislim da svi građanski pokreti treba da priđu Savezu za Srbiju i da zajedno nastavimo borbu do pobede. Građanski aktivizam bez politike, bez strukture i sa iluzijom da će mesne zajednice doneti promenu, može samo dalje jačati ovu vlast i ovu propast Srbije. Ko ne veruje neka pogleda rezultate izbora u Beogradu. Nova lica su sjajna stvar, ali je problem što građani nemaju gde da ih vide, a kada ih vide, pitaju : „Ko je sad ovaj?“. Tako je to u Srbiji i tako se samo bacaju glasovi. Zato moramo svi zajedno, pa kad se promeni ova vlast, da svi nastupimo sa svojim posebnostima, kada će ljudi to moći i da čuju i prepoznaju. Sada je to talasanje na margini.

* Kako to zamrznuti konflikt na Kosovu rešava trenutno lošu situaciju i u Srbiji i na Kosovu? I kako to da zamrznuti konflikt može da poboljša život Srba na Kosovu? Ili i vi nerešen odnos Beograda i Prištine, odnosno sadašnju situaciju, ne smatrate zamrznutim konfliktom?

– Ovo sad nije zamrznuti konflikt jer postoje pregovori, postoji sloboda kretanja i trgovine. Mi iz Levice Srbije nismo za zamrznuti konflikt i u potpunosti podržavamo stav Saveza iskazan u 30 tačaka da je neophodno izbeći radnje koje daju KiM bilo kakav prerogativ nezavisnosti, stolicu u UN, ali i da je potrebno nastaviti pregovore sa kosovskim Albancima. To je jedini put za rešavanje kosovskog pitanja i nema prečica, niti lakih i brzih rešenja. Ne mislim da je zamrznuti konflikt moguć sad, niti da je dobro rešenje. Te prozivke dolaze od SNS jer oni misle da sem predaje, podele i prodaje, ne postoji nijedno rešenje i da ako nismo za njihove štetne opcije, da smo ili izdajnici ili smo za zamrznuti konflikt. To je glupost i laž, u funkciji daljih podela u Srbiji i izazivanja atmosfere građanskog rata. Nisam još čuo nijedno racionalno objašnjenje zašto bi samo priznanje ili podela bili rešenje za KiM? Nema ga. Osim da se „prekine smaranje“ sa Kosovom, kako izolovani ali bučni glasovi iz dela liberalske javnosti govore. NJima je u stvari neprijatno što misle da Vučić radi odličnu stvar sa Kosovom, ali ih je blam da ga podrže, pa onda traže u Savezu za Srbiju Koštunicu, fašizam, desničarstvo, i slične budalaštine. Opustite se, gospodo, znamo da vam je dobra politika vlasti oko Kosova, ali ne očekujte da mi zbog vaše neprijatnosti podržimo pogubnu politiku oko KiM. To nije ni ideološko, ni partijsko pitanje. To je pitanje države. Ko tu ne vidi razliku, ne mogu mu pomoći.

* Verujete li da je Kosovo srce Srbije i deo teritorije Srbije?

– Ne verujem u to da države imaju organe, ali verujem da Kosovo i Metohija jesu deo Srbije, i po pravu i po pravdi. Ne verujem u to da KiM ikad mogu biti inkorporirani u naš pravni, bezbednosni i politički sistem na način kako je bilo do 1999. godine, ali verujem da svoje odnose moramo regulisati kroz pregovore i rešavanje životnih problema, bez odricanja od svog Ustava ili jedino važeće rezolucije SB UN 1244. Znam da će svako buduće rešenje za KiM biti proizvod dogovora Beograda i Prištine, uz pristanak i garancije međunarodne zajednice. Sve ostalo bi bilo ili odricanje od sebe i sopstvene državnosti ili dalji porazi i budućnost generacija Srba u senci našeg Trijanona i večne nepravde, na kojoj bi te iste generacije rasle u nove revizioniste i osvetnike Kosova. To nije budućnost za Srbiju i Savez za Srbiju će to promeniti.

Greška je ne slušati oca Savu

* Šta prema Vašem mišljenju za budućnost Vučića na vlasti znači stav nemačke kancelarke o nepromenjivosti granica na Balkanu?

– Strogo tehnički gledano, taj stav nemačke kancelarke ne znači da neće biti „razmene teritorija“, pošto je ono moguće „između dve nezavisne, suverene države“. Užasno je da ova vlast ovakve stvari radi u tajnosti, u mraku, kukavički pokušavajući da se operu nekakvih nelegitimnim referendumom za koji ne postoje ni minimalni uslovi. Mislim da ova vlast užasno greši što ne posluša glas Rade Trajković, Slaviše Ristića, vladike Teodosija i oca Save iz Dečana, pošto nema autentičnijeg glasa naroda sa KiM. Proglašavati njih za izdajnike je pravo, prljavo i lažljivo, lice ove vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari