Božović: Da li su opozicionari neprijatelji jer su neistomišljenici sa Vučićem? 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Na osnovu kojih informacija je Bezbednosno informativna agencija došla do toga da su opozicionari najintenzivnija pretnja po bezbednost Srbije, upitao je na početku sednice Narodne skupštine poslanik Demokratske stranke Balša Božović.

„Želim da mi premijerka Ana Brnabić kaže imena i prezimena opozicionara koji predstavljaju opasnost po Republiku Srbiju i njenu bezbednost. U kojim strankama se oni tačno nalaze? Da li se prisluškuju i prate?“ , pitao je u Skupštini Srbije Balša Božović, poslanik Demokratske stranke koji je premijerku upitao i zašto je ćutala i prećutno se saglasila sa Markom Parezanovićem, visokim službenikom BIA, dok je na forumu koji je organizovala Nacionalna avangarada optuživao opozicuju da je najiintenzivnija pretnja Srbiji.
Božovića je interesovalo i kako je moguće da se u 2018. godini kao duh u boci pojavljuje duh 90-ih godina u obliku nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti, Radeta Markovića“, upitao je Božović. On je pitao i da li su opozicionari neprijatelji ove zemlje jer su neistomišljenici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Jovan Jovanović iz poslaničkog kluba Samostalni poslanici takođe je govorio o navodima predstavnika BIA, ističući da ta retorika podseća na devedesete godine prošlog veka, te da njegove reči mogu da se shvate kao pretnja svima onima koji misle drugačije od aktuelne vlasti, što je nedopustivo. On je pitao direktora BIA Bratislava Gašića i najviše državne zvaničnike da li će nešto preduzeti povodom izjave Parezanovića. Jovanović je tražio objašnjenje i zašto su najviši državni zvaničnici pristali da učestvuju na skupu na kome su izrečeni ti navodi, a koji je organizovala jedan do sada nepoznata organizacija Nacionalna avangarda.
“Koji su to opozicioni političari, mediji, nevladine organizacije i sindikati koji su meta prikrivenog delovanja. Mislim da bi ipak BIA trebalo da se, pre svega pozabavi onima koji imaju stvarno moć i uticaj u državi u poslednjih šest godina, a neki mnogo duže od toga, a ne onima koje vlast naziva žalosnim ostacima opozicije, jer ako takvi ostaci mogu da destabilizuju zemlju, onda bi zaista trebalo ozbiljno da se zabrinemo za njenu budućnost“ , naveo je Jovanović i dodao izjava Parezanovića, koga su mnogi od milja počeli da zovu Ilija Čvorović, nedoljivo podseća na retoriku devedesetih godina prošlog veka i njegove reči u mogu da se shvate kao poretnja svima onima koji misle drugačije od aktuelne vlasti.
Saša  Radulović, šef poslaničke grupe Dosta je bilo pitao je ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića o čemu se pregovara sa predastavnicima Prištine s obzirom da Priština nije ispunila ništa od onog što je dogovoreno Briselskim sporazumom. On je ukazao na najave iz Prištine da ne nameravaju da Zajednici srpskih opština daju bilo kakve izvršne nadležnosti, te da je besmisleno pregovarati o bilo čemu sa nekim ko ne ispunja ono što je dogovoreno.

Radulović je pitao zašto se ne sprovede dijalog oko Predloga zakona o Kosovu i Metohiji koji je DJB podneo, a kojim se, po njemu, može bez kršenja Ustava Srbije i Rezolucije 1244 uz korišćenje modela Danske i Farskih ostrva praktično rešiti pitanje statusa i definisati dalja pregovaračka pozicija Srbije u vezi Kosova.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije-Nova Srbija od Ministarstva spoljnih poslova Srbije tražio je objašnjenje kakav je odnos Rusije prema ideji o razgraničenju sa Kosovom i Metohijom. On je upitao da li ministarstvo ima tu informaciju, odnosno ako ima, zbog čega je krije i dodao da se „upadljivo ćuti šta naš najbliži spoljnopolitički partner misli o tome“. Vukadinović je tražio informaciju i da li je o razgraničenju Aleksandar Vučić pričao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke Marijan Rističević postavljajući pitanja kritikovao je svoje prethodne govornike i pitao je da li je tačno da li je 2008. godine na dan donošenja nezavisnosti Kosova, Saša Radulović boravio u SAD i u njihovim medijima toplo podržavao proglašenu kosovsku nezavisnost.
Njega je interesovalo da li je i koliko je Balša Božović platio porez na prihode građana 2017. i 2018. godine s obzirom da je letovao u januaru i potrošio 30.000 evra.
„Hoću tačno da mi se odgovori, da li je pomenuti gospodin koji je trošio novac i u belosvetskim modnim kućama u Londonu i na najskupljim destinacijama da li je pomenute godine imao toliko novca odnosno da li je iskazao prihod i za to platio porez“, rekao je Rističević i upitao šta će biti preduzeto povodom milionskih iznosa koje je lider Narodne stranke Vuk Jeremić dobio do „muslimanske braće Katara“.

Rističević je potom pomenutog predstavnika BIA Marka Parezanovića ili kako je naveo, nekog drugog iz te službe ko je za to zadužen, da mu odgovori da li je tačno da je poslanica DS Aleksandra Jerkov završila trening CIA o političkom delovanju.
“Zamislite  da u Federalnoj službi bezbednosti  nađu nekog kongresmena koji je prošao njihovu obuku , ili da je prošao obuku BIA , zamislite  šta bi se u Americi desilo sa tim kongresmenom, senatorom, koji bi prošao obuku naše ili ruske službe bezbednosti“ ,zaključio je Rističević .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari