Božović: Obožavanje Vučića nalik obožavanju Putina 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN POOL

Kod nas navike teško prestaju da postoje, a ovde je reč o navici koja se odnosi na autoritarni mentalitet. I to, ne samo vođe, već i onih koji podržavaju vođu. Obožavanje vođe, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, slično je kao obožavanje Vladimira Putina, predsednika Rusije.

Sećate se onog psa koji je Vučić poklonio Putinu… Obožava se, dakle, čak i vladar koji čak ni nije naš. Stoga, uopšte ne treba da iznenađuje obeležavanje rođendana predsednika na javnom servisu – ocenjuje za Danas sociolog Ratko Božović to što je u vestima Radio-televizije Srbije prikazan prilog o rođendanu Aleksandra Vučića.

„Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji danas puni 49 godina, čestitao je predsednik Kine, čestitku je dostavila ambasadorka Čen Bo. Vučić je dobio poklone od patrijarha srpskog Irineja, patrijarhovog ličnog sekretara Dejana Nakića i ambasadorke Slovačke Republike u Beogradu, Dagmar Repčekove. Kako je objavljeno na profilu na Instagramu Budućnostsrbijeav, prvi poklon Vučić je primio od Nakića, a reč je o šarplanincu Paku, iz istog legla kao i Paša, pas kojeg je predsednik Srbije poklonio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu“, sadržano je, između ostalog, u prilogu Javnog servisa RTS.

Prema rečima Ratka Božovića, takva priča je već dosadna za politički život.

– Sve što traje tako dugo, ponavlja se, vrti se u krug, dosadi. Sve što se do sada odigravalo, mora da dosadi. Zato mislim da stvaranje tog kulta vođe u današnje vreme nije dobro ni za vođu ni za onog ko taj kult stvara – napominje Božović za naš list.

Sagovornik Danasa objašnjava dalje da koliko god su te matrice žive, one samo utvrđuju stvarnost.

– Dakle, matrice ne oživljavaju, nego utvrđuju stvarnost. Zato mislim da ovakvim načinima slavljenja vođe zapravo željeni cilj se ne postiže, nije postignut. To je jedna beskonačnost koja se ponavlja, samo menjajući forme – smatra Ratko Božović.

On dalje navodi da tema obeležavanja rođendana Vučića na javnom servisu ne traje jedan dan, već da je reč o trajnom procesu obeležavanja i idolopokloničkom odnosu prema liderima u načelu.

– Aforističari su dobro razložili takve ode vođama. Kao – O, da! Reč je o preovlađujućoj slici naše medijske kulture. Nečemu uveliko tradicionalno. Međutim, danas oni koji primaju medijske poruke i sadržaje više nisu tradicionalni, odnosno jedan deo sasvim izvesno nije. Dakle, samo čitanje tih poruka zavisi sada u većoj meri od onoga koji ih čita. Istovremeno, činjenica je i da imamo u našem društvu i dalje priličan broj medijski nepismenih ljudi. Pasivnih čitalaca na koje medijski sadržaji deluju tako kako su i zamišljeni, za razliku od onih drugih koji ih primaju kritički. Zato se neko sa ovim prilogom na RTS o rođendanu Vučića sprda a neko to shvata ozbiljno – zaključuje Ratko Božović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari