Foto: EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Medijski se stvara ogroman pritisak, govori se o datumima, između 15. decembra i 15. januara, i, ljudi uglavnom planiraju da nekako izbegnu taj period, jer se plaše, kaže za Danas Ksenija Božović, zamenica predsednika Građanske inicijative SDP i odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica.

Upitana kako kao političarka sa severa Kosova vidi ponašanje kosovskih vlasti a kako srpskih, sagovornica Danasa kaže da je evidentno da Ramuš Haradinaj, premijer Kosova, otkazuje, kako ističe, poslušnost međunarodnoj zajednici, kao i da od vlasti u Beogradu očekuje da jasno kažu na koji način planiraju da zaštite Srbe, ukoliko dođe do ugrožavanja njihove bezbednosti.

Dan nakon što je generalni sekretar NATO, kako su izvestili gotovo svi mediji, upozorio vlasti u Prištini da će snositi ozbiljne posledice, ukoliko nastave sa realizacijom transformacije bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, do polovine ovog meseca, Jens Stoltenberg razgovarao je juče sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Ramušom Haradinajem. Kako je saopštio Stoltenberg, obavestio ih je o ishodu sastanka ministara spoljnih poslova NATO u sredu o Zapadnom Balkanu. „Podvukao sam da obe strane, i Beograd i Priština, treba da pokažu smirenost i suzdržanost, i da izbegavaju bilo kakve provokativne izjave ili akcije“, poručio je prvi čovek Alijanse.

„Sa gospodinom Haradinajem sam otvorio pitanje plana da se krene dalje sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku. Naglasio sam da je loš tajming za takav potez i da je protivan savetima mnogih NATO saveznika i da može imati negativne reperkusije na kosovsku perspektivu evroatlantskih integracija“, poručio je Stoltenberg, dodajući da će ukoliko mandat Kosovskih bezbednosnih snaga bude proširen, NATO morati da ispita nivo angažman sa KBS.

Sa Vučićem je razgovarao o potrebi da, kako je naveo, smanje aktuelne tenzije.

„Podsetio sam obojicu da dijalog kojem posreduje EU, između Beograda i Prištine, ostaje jedini način da se donese dugotrajni mir i stabilnost regionu“, smatra generalni sekretar NATO uz podsećanje da i dalje ostaju posvećeni sigurnosti i stabilnosti Kosova kroz mandat UN odnosno mirovnu misiju Kfora. U saopštenju Vučićeve pres-službe navodi se da su se predsednik Srbije i generalni sekretar NATO saglasili da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i ceo region. Vučić je zahvalio Stoltenbergu na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, navodi se u saopštenju.