Brnabić: Izolacija ne vodi prosperitetu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Srbija ne veruje da izolacija bilo koga može voditi prosperitetu i napretku, a ono što se dešava na Kosovu upozorava koliko mogu biti pogubne posledice trgovinskih i drugih blokada, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je na otvaranju konferencije „Pojas i put na Balkanu“ istakla da je odluka prištinskih vlasti da uvede taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine dovela kosovske Srbe na ivici humanitarne katastrofe, a posledice osećaju i Albanci, usled rasta cena. Sekundarna, možda čak i ozbiljnija posledica, je politička i bezbednosna destabilizacija nastala usled niza nepromišljenih i anticivilizacijskih odluka suprotnih razumu i poretku stvari kojih su mudri ljudi u Kini bili svesni još pre dva i po milenijuma, rekla je Brnabić.

Ona je poručila da je Srbija, „koja na spostvenom primeru oseća posledice neodrživih prepreka i barijera“, dosledno i iskreno opredeljena za potpuno oslobođenje trgovine i ekonomske saradnje i otvorenu razmenu iskustava. Govoreći o saradnji sa Kinom, iz koje je potekla inicijativa „Jedan pojas, jedan put“, Brnabić je konstatovala da rezultate tog projekta građani Srbije već sad mogu da vide „kroz nove puteve, mostove, rekonstrukciju i modernizaciju železnice, kao i energetskih projekata“. Ona je naglasila da je posebno važno što je kineska kompanija kupila smederevsku železari i tako je sačuvano 5.000 radnih mesta, a strateški partner iz te zemlje je pronađen i za Rudarsko topioničarski basen Bor i Majdanpek, čime će se sačuvati dodatnih 5.000 direktnih radnih mesta i hoš 25.000 indirektno.

Prema oceni Brnabić, dosledna politika „pružene ruke“ i nemešanje u unutrašnje stvari drugih država napravila je od Kine velikog prijatelja i partnera Srbije i svih drugih država „koje dele tu vrstu dobronamernog odnosa prema svetu“. Srbija je odan i pouzdan partner svima koji nam pristupaju sa dobrom voljom, a Kina je jedan od najpouzdanijih partnera, zaključila je ona. Zvanični organizator konferencije „Inicijativa Pojas i put na Balkanu“, koja se održava u palati Srbija, je nevladina organizacija Beogradski strateški dijalog, a iza svega stoji Kalcelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari