Brnabić: Lažne vesti su moderni izazov za demokratiju 1Foto: Iz kabineta premijerke

Lažne vesti su moderni izazov za demokratiju, jedna je od poruka učesnika Veb samita u Lisabonu, najveće tehnološke konferencije na svetu, na kojoj delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić.

Veb samit je, po oceni Forbsa, najbolja tehološka konferencija na svetu, sa više od 70.000 učesnika, među kojima su direktori i osnivači tehnoloških kompanija, start-apova, predstavnici vlada, međunarodnih institucija i medija, navodi u saopštenju Vlada Srbije.

Premijerka Brnabić predstavlja Srbiju u Lisabonu na dva panela, a na centralnoj bini samita, pred oko 15.000 učesnika, danas je ocenila da „lažne vesti, alternativne činjenice i fenomen post-istine nisu novi, već da se u današnjem svetu, upravo zbog Interneta, pametnih telefona i društvenih mreža, šire mnogo lakše, brže i efikasnije“.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, podsetila na jedan od citata Vinstona Čerčila, kako „laž obiđe pola sveta dok istina jedva navuče pantalone“, i naglasila da se u današnjem svetu istina nije „još ni probudila“, a lažne vesti već su raširene širom sveta.

Ona je kao „najveći problem sa lažnim vestima“ istakla to što one one „stvaraju atmosferu nepoverenja i da polarizuju društva“.

U razgovoru sa učesnicima panela, premijerka Srbije ocenila je da su lažne vesti „veliki izazov“ jer najviše utiču na stvaranja osećanja nepoverenja među mladima, koji nemaju veru ni u kakvu ideju, niti se zbog toga osećaju delom društva.

„Sa lažnim vestima najbolje ćemo se izboriti ulaganjem u obrazovanje i upravo zato Srbija investira u promenu koncepta obrazovanja – učimo mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle“, naglasila je premijerka Brnabić.

Kao glavne mehanizme za borbu protiv lažnih vesti, osim obrazovanja, Brnabić je pomenula analitičko razmišljanje, podsticanje mladih da preispituju informacije i različite autoritete, kreativne industrije, inovacije, nauku, istraživanje i razvoj.

„Zadatak vlada je da pružaju pravovremene i tačne informacije, kako bi sprečili spekulacije“, poručila je premijerka Srbije, ističući da će „lažne vesti naterati vlade da budu otpornije i transparentnije“.

Kasnije tokom dana, premijerka Brnabić govoriće o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari