Brnabić: Sporazumi sa Republikom Palau otvoriće novi prostor za saradnju 1Tomi Esang Remenges i Ana Brnabić Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas sa predsednikom Republike Palau Tomi Esang Remengesom, koji boravi u poseti Srbiji, što je ujedno i prva poseta zvaničnika ove republike od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Vučić je priredio dobrodošlicu predsedniku Remengesu ispred zgrade Generalnog sekretarijata Predsednika Republike.

Vučić je rekao da odnose Beograda i Prištine treba rešavati dijalogom, uz poštovanje principa međunarodnog prava, i izrazio nadu da će biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, uz posredstvo Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Govreći o bilateralnim odnosima sa Palauom, Vučić je rekao da je potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i saradnji stvorena osnova za razvoj saradnje u različitim oblastima.

On je takođe predložio nekoliko konkretnih projekata vezanih za potpisane memorandume o razumevanju u oblastima obrazovanja i naučnih istraživanja, odnosno omladine i sporta, kao i u oblasti energetike i informacionih tehnologija.

Vučić je rekao da će Srbija biti lojalan partner Palaua i najavio imenovanje nerezidentnog ambasadora u toj zemlji, kako bi se više radilo na razvoju odnosa dve zemlje.

Predsednik Remengeso je rekao da odnosi Srbije i Palaua treba da budu zasnovani na poštovanju, razumevanju i saradnji, i predložio i intenzivniju saradnju u međunarodnim organizacijama, zasnovanu na zajedničkim interesima.

On je, s tim u vezi, izdvojio značaj zaštite čovekove sredine i smanjenja negativnih posledica klimatskih promena.

Predsednik Remengeso je izrazio zadovoljstvo zbog posete Srbiji, jer će se, kako je rekao, zahvaljujući tome o Srbiji više znati u Palauu i u drugim zemljama u tom regionu, navodi se u saopštenju.

Potpisani sporazumi o prijateljstvu i saradnji, u oblasti visokog obrazovanja i naučnih istraživanja, kao i u oblasti omladine i sporta, prema rečima predsednice vlade, otvoriće novi prostor za unapređenje bilateralne saradnje i predstavljaju početni korak u razvoju odnosa naših država.

Predsednik Republike Palau Tomi Remengeso zahvalio je premijerki Brnabić na odluci da Srbija ukine vize za građane ove republike, ističući da će to doprineti boljoj i bržoj komunikaciji i zbližavanju dveju država i njihovih građana.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, on je izvestio predsednicu vlade o odluci njegove zemlje da suspenduje sve prethodne odluke u vezi sa pitanjem statusa Kosova, a time i odluku o priznavanju, sve do okončanja dijaloga Beograda i Prištine. Naveo je da će Republika Palau u budućnosti nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, u cilju pronalaženja trajnog i kompromisnog rešenja.

Premijerka Brnabić zahvalila je predsedniku Remengesou na ovoj odluci, i izrazila očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti kada za to budu stvoreni neophodni uslovi.

Brnabić i Remengeso razgovarali su i o imenovanjima ambasadora, kao neophodnom koraku za intenziviranje saradnje dve zemlje u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari