Bugarski premijer sutra u Prištini 1Foto: wikipedia

Bugarski premijer Bojko Borisov dolazi u ponedeljak na Kosovo, na poziv predsednika Tačija, potvrdila je pres služba za Gazetu Expres a prenosi KoSSev.

Borisov će se takođe sastati sa predsednikom Skupštine, Kadrijem Veseljijem i premijerom, Ramušem Haradinajem.  Tači je nedavno telefonom razgovarao sa Borisovim o samitu Zapadnog Balkana koji će se održati u Sofiji, koji je važan za evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

Na Fejsbuku, nakon telefonskog razgovora, Tači je rekao da će se uskoro sastati sa bugarskim premijerom kako bi se „koordinisali u vezi sa bilateralnom agendom, kao i evroatlantskom agendom“.

Učešće Kosova na samitu u Sofiji izazvalo je reakciju španskog premijera, Mariana Rahoja, koji je, kako su naveli španski mediji, rekao bugarskom kolegi da razmatra bojkotovanje samita, ukoliko kosovski predsednik Tači bude pozvan.

Pre nekoliko dana, međutim, predsednik Tači je objavio zvaničan poziv da prisustvuje samitu u Sofiji, koji su potpisali predsednik Evropskog saveta, Žan-Klod Junker i bugarski premijer, Bojko Borisov.

Bugarska, koja predsedava Savetom EU po sistemu rotiranja, planira da bude domaćin liderima preostalih 27 članica EU i Zapadnom Balkanu, uključujući i Kosovo, na samitu EU i Zapadnog Balkana, prenosi KoSSev pisanje Gazete Ekspres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari