CINS: Na listama opozicionih stranaka 13 kandidata koji su kršili zakon 1Foto: FoNet_Aleksandar_Levajkovic (arhivska fotografija)

Pred beogradske izbore, novinari CINS-a analizirali su koliko su najuticajnije vladajuće i opozicione političke stranke i koalicije kandidovale osoba protiv kojih je Agencija za borbu protiv korupcije pokretala postupke.

CINS je istraživao kandidate stranaka koje nisu na vlasti u Beogradu. Iako se u predizbornom periodu političke stranke redovno pozivaju na borbu protiv korupcije, analiza Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da nema velike razlike između kandidata vladajućih i opozicionih stranaka kad je reč o poštovanju Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

CINS je u ranijem tekstu naveo da je koalicija „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!“ imala je četiri kandidata, dok je koalicija „Ivica Dačić- Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija“ imala njih pet.

Kako navode, među opozicionim strankama, u većini slučajeva kandidati nisu prijavljivali imovinu na vreme, zbog čega im je Agencija izricala svoju najblažu meru – meru upozorenja.

Grupa građana „Dragan Đilas – Beograd odlučuјe, ljudi pobeđuјu!“ kandidovala je za buduće gradske odbornike pet funkcionera protiv kojih je Agencija vodila postupak. Jedan od kandidata sa ove liste je mladenovački funkcioner Dejan Čokić, koji je 2015. godine uslovno osuđen na osam meseci zatvora.

U koaliciji „Da oslobodimo Beograd – Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija – Zeleni (ZEP – Zeleni)“ nalaze se četiri kandidata koja su prekršila Zakon o Agenciji, na listi Demokratske stranke Srbije (DSS) dva, a na listi „Dosta je bilo i Dveri: Da ovi odu, a da se oni ne vrate“ – jedan.

Na poziv i pitanja CINS-a odgovorili su iz DS-a i DSS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari