Čistka u SNS bi mogla da počne od Radomira Nikolića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Izvori Danasa bliski SNS navode da bi Nikolić posle smene ili dogovorenog odlaska mogao biti namiren odlaskom u diplomatiju, moguće čak i u Kinu, ali zasad nismo uspeli da dobijemo zvaničnu potvrdu za to.

Naši sagovornici kažu da će „uklanjanje“ Nikolića iz Kragujevca biti očišćen i poslednji ozbiljan kadar koji ima veze sa bivšim predsednikom i osnivačem SNS Tomislavom Nikolićem.

O Nikolićevoj smeni se već duže vreme spekuliše u javnosti ali i unutar naprednjaka, pa bi najavljeno provetravanje stranke koje njen lider Aleksandar Vučić već neko vreme najavljuje bilo idealan momenat za odlazak Nikolića sa mesta gradonačelnika Kragujevca.

Uz to u SNS od 1. septembra slede i unutarstanački izbori koji će početi osvežavanjem rukovodstva na lokalnom nivou. Plan je, kako nam kažu sagovornici, da se prvo izbori održe u okružnim, opštinskim i gradskim odborima SNS.

Nakon toga izabrano rukovodstvo na lokalu delegiraće svoje predstavnike na izbornoj skupštini, koja bi trebalo da bude održana do kraja godine, a na kojoj će se birati najuži stranački vrh, odnosno predsednik, potpredsednici, novi saziv Glavnog i Izvršnog odbora. Sve to je stranačka priprema za lokalne izbore koji slede, prema Vučićevim rečima, u martu ili aprilu sledeće godine.

Do tada biće smena, ali i hapšenja, smatraju naši sagovornici. U igri za smenu zasigurno je, tvrde izvori Danasa, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban zbog skandala sa pretnjama gepekovanjem i čupanjem grkljana stranačkom kolegi, kao i zbog luksuziranja – nabavke osam automobila, od kojih su četiri skupe limuzine. Izvori Danasa kažu da neće biti pošteđeni ni direktori javnih preduzeća, među kojima se pominje i EPS.

Prema rečima naših sagovornika bliskih SNS ali i iz te stranke, taj momenat odstranjivanja nepopularnih i loših stranačkih članova biće iskorišćen i za otklanjanje i potencijalno nepodobnih i nelojalnih koji bi prema nekim procenama u budućnosti mogli da naprave probleme.

Ceo proces takozvane borbe protiv „loših momaka“ u svojim redovima ima za cilj održavanje rejtinga odnosno vlasti, objašnjavaju naši sagovornici i sve je podređeno samo tome. Kako dodaju, bilo da se to dogodi tokom leta ili na jesen, plan je da se u javnost, posebno onom delu biračkog tela koji glasa za SNS ili bi u budućnosti mogao da glasa za tu partiju, pošalje slika da se smenjuju nesposobni, oni koji imaju nizak rejting, pokazuje se da nema nedodirljivih, a uz sve to postiže se disciplinovanje partije.

To je, zaključuju naši sagovornici, jedna vrsta populizma koji uskostranački gledano daje rezultate i ima višestruki efekat.