Čistka u SNS bi mogla da počne od Radomira Nikolića 1Radomir Nikolić drugi Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Čišćenje vladajuće Srpske napredne stranke od loših kadrova koji su se „odrodili od građana“ i „oštećen im je ugled“ zbog afera moglo bi, prema saznanjima našeg lista, da počne od Kragujevca „sklanjanjem“ gradonačelnika tog grada Radomira Nikolića.

Izvori Danasa bliski SNS navode da bi Nikolić posle smene ili dogovorenog odlaska mogao biti namiren odlaskom u diplomatiju, moguće čak i u Kinu, ali zasad nismo uspeli da dobijemo zvaničnu potvrdu za to.

Naši sagovornici kažu da će „uklanjanje“ Nikolića iz Kragujevca biti očišćen i poslednji ozbiljan kadar koji ima veze sa bivšim predsednikom i osnivačem SNS Tomislavom Nikolićem.

O Nikolićevoj smeni se već duže vreme spekuliše u javnosti ali i unutar naprednjaka, pa bi najavljeno provetravanje stranke koje njen lider Aleksandar Vučić već neko vreme najavljuje bilo idealan momenat za odlazak Nikolića sa mesta gradonačelnika Kragujevca.

Uz to u SNS od 1. septembra slede i unutarstanački izbori koji će početi osvežavanjem rukovodstva na lokalnom nivou. Plan je, kako nam kažu sagovornici, da se prvo izbori održe u okružnim, opštinskim i gradskim odborima SNS.

Nakon toga izabrano rukovodstvo na lokalu delegiraće svoje predstavnike na izbornoj skupštini, koja bi trebalo da bude održana do kraja godine, a na kojoj će se birati najuži stranački vrh, odnosno predsednik, potpredsednici, novi saziv Glavnog i Izvršnog odbora. Sve to je stranačka priprema za lokalne izbore koji slede, prema Vučićevim rečima, u martu ili aprilu sledeće godine.

Do tada biće smena, ali i hapšenja, smatraju naši sagovornici. U igri za smenu zasigurno je, tvrde izvori Danasa, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban zbog skandala sa pretnjama gepekovanjem i čupanjem grkljana stranačkom kolegi, kao i zbog luksuziranja – nabavke osam automobila, od kojih su četiri skupe limuzine. Izvori Danasa kažu da neće biti pošteđeni ni direktori javnih preduzeća, među kojima se pominje i EPS.

Prema rečima naših sagovornika bliskih SNS ali i iz te stranke, taj momenat odstranjivanja nepopularnih i loših stranačkih članova biće iskorišćen i za otklanjanje i potencijalno nepodobnih i nelojalnih koji bi prema nekim procenama u budućnosti mogli da naprave probleme.

Ceo proces takozvane borbe protiv „loših momaka“ u svojim redovima ima za cilj održavanje rejtinga odnosno vlasti, objašnjavaju naši sagovornici i sve je podređeno samo tome. Kako dodaju, bilo da se to dogodi tokom leta ili na jesen, plan je da se u javnost, posebno onom delu biračkog tela koji glasa za SNS ili bi u budućnosti mogao da glasa za tu partiju, pošalje slika da se smenjuju nesposobni, oni koji imaju nizak rejting, pokazuje se da nema nedodirljivih, a uz sve to postiže se disciplinovanje partije.

To je, zaključuju naši sagovornici, jedna vrsta populizma koji uskostranački gledano daje rezultate i ima višestruki efekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari