"Crna lista" FATF nije zbog Kosova 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Tvrdnje o tome da je međuvladina organizacija FATF, koja obaveštava najrazvijenije zemlje sveta, članice G20 i Evropsku komisiju, svrstala Srbiju među jedanaest država sa visokim rizikom kada je reč o pranju novca i sigurnosti poslovanja…

… kako bi napravila uvod za paket mera Evropske unije sa ciljem ucene da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, nisu tačne i predstavljaju spin vlasti, rečeno je Danasu u izvorima upućenim u rad Vlade i najviših državnih organa. Takve tvrdnje namenjene su domaćoj javnosti kako bi predstavnici vlasti pred građanima opravdali odgovornost zbog posledica lošeg rada i funkcionisanja i stvorili utisak o tome da postoji nekakva zavera EU protiv Srbije.

– To je spin, naravno da nije istina da je FATF zbog toga svrstao Srbiju na „crnu listu“. Postoje jasni kriterijumi i objašnjenja zbog čega se to dogodilo – tvrde izvori Danasa.

Pojedini mediji su nedavno objavili da su „zapadni centri moći“ pripremili novi mehanizam pritisaka na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića kako bi Srbija „poklekla i formalno ili neformalno priznala Kosovo“. List Novosti objavio je da se, prema njihovim informacijama, „sa političkog terena ta lukava igra prebacuje i na ekonomski teren, a cilj je da se Beogradu jasno stavi do znanja šta ga čeka ukoliko ne pristane na nepristojnu ponudu koju su gotovo jednoglasno Vučiću servirali u Londonu, Parizu, Berlinu i Vašingtonu: da zaboravimo na bilo koji deo teritorije KiM i da je Zajednica srpskih opština najviše što možemo da dobijemo“. Dodaje se da je u tom smislu, navodno vrlo indikativno i upozorenje koje je na sednici Vlade, pre desetak dana, iznela premijerka Ana Brnabić, da je Srbija u poslednjem izveštaju međuvladine organizacije FATF, koja obaveštava članice G20 (najrazvijenije zemlje sveta) i Evropsku komisiju, svrstana među 11 država u svetu sa visokim rizikom kada je reč o pranju novca i sigurnosti poslovanja. Premijerka Srbije Ana Brnabić je već nekoliko puta javno tvrdila da ovakav stav FATF nije zvanično obrazložen niti je jasno koji su kriterijumi korišćeni. Dalje se, međutim, navodi i da je taj podatak prosleđen Evropskoj komisiji, kao i da će u narednim mesecima, kada će se, pišu „Novosti“, a mediji, takođe, bliski vlasti prenose, još jače lomiti koplja oko statusa Kosova, to biti „jedna od batina u rukama Zapada“.

Imajući u vidu da je Boris Tadić, predsednik SDS, u javnosti najviše potencirao informacije o tome da je Srbija stavljena na „crnu listu“ FATF, pitali smo ga o njegovom utisku, kada je reč o tvrdnjama da zapad priprema nove mehanizme pritisaka na Srbiju i predsednika Srbije Aleksandra Vučića za priznanje kosovske nezavisnosti. Ovaj predstavnik opozicije ima slično mišljenje o slučaju kao i Danasovi izvori koji su upućeni u rad Vlade i imaju prilike da neposredno prisustvuju određenim procesima.

– Ne mogu da komentarišem neproverene informacije u medijima. Međutim, ukoliko predstavnici vlasti budu tvrdili da je Srbija na međunarodnim „crnim listama“ zbog pritiska u vezi sa Kosovom, očigledno je da bi to bio još jedan „gebelsovski“ pokušaj da prikriju svoju odgovornost za kriminalizaciju Srbije, ali i odgovornost za predaju naših interesa na KiM, predstavljajući sebe kao patriote koje se bore za Kosovo, s jedne strane, odnosno kao neodgovorne za činjenicu da je Srbija na „crnim listama“, s druge. A, istina je sasvim suprotna“, rekao je Tadić za Danas.

Izjava Dačića za unutrašnju upotrebu

Izjava ministra Ivice Dačića o mogućem povlačenju potpisa sa Briselskog sporazuma je namenjena isključivo za unutrašnju upotrebu – ocenjuje izvor Danasa blizak diplomatskim krugovima u prestonici i dodaje da je ona data kao potpora nepoverenju u to da će kosovske vlasti formirati ZSO. On navodi da bi Briselski sporazum, kao i čitav proces pregovora sa Kosovom, trebalo posmatrati u kontekstu prirode ove vlasti, koja se trudi da održava visok rejting u nekad radikalskom biračkom telu, između učestalih izbora.

– Ako je Briselski sporazum Ustavni sud ocenio kao politički akt, a Skupština ga ratifikovala u okviru Izveštaja Vlade, ostalo je još uvek nejasno kakva je pravosnažnost ovog sporazuma – kaže izvor Danasa. M. D. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari