Da Beograd liči na Jagodinu 1Foto: SPS

Ako Socijalistička partija Srbije pobedi na beogradskim izborima, Beograd će posle 4. marta ličiti na Jagodinu.

Upravo to je na jednom od predizbornih skupova u Beogradu obećao Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine koji je zajedno sa Ivicom Dačićem i nosilac liste pod brojem tri SPS-JS.

„Kako to može sada u Jagodini da 14 godina deca, đaci, srednjoškolci idu na more besplatno, o trošku Skupštine grada, a ne mogu deca Beograda? Posle 4. marta i deca Beograda će ići na more o trošku Skupštine grada“, poručuje Marković, obraćajući se pre svega građanima slabijeg materijalnog stanja.

I socijalisti, kao i njihovi koalicioni partneri naprednjaci na republičkom nivou, smatraju da je Beogradu potreban metro, da u 21. veku ne može biti kuće u Beogradu bez kanalizacije, ali i da svako dete mora biti upisano u vrtić i da grad tehnički mora da pomaže osnovne i srednje škole. Iako su socijalisti i JS u parlamentu Srbije glasali za smanjenje plata i penzija, sada u kampanji „čvrsto stoje na stanovištu da neće dozvoliti da se plate i penzije u Srbiji smanjuju“.

U kampanji su uglavnom učestvovali kandidat za gradonačelnika Antić, gradonačelnik Jagodine, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, a povremeno su se u pojedinim delovima grada priključivali još neki kandidati sa izborne liste. Na Zvezdari se pojavila glumica Jelica Sretenović, koja je poručila da „sanja da se Zvezdarska šuma uredi i da se napravi jedan edukativni kamp sa različitim sadržajima“. Sa Antićem su se povremeno u kampanji pojavljivali advokat Toma Fila, stonoteniser Aleksandar Karakašević, dok Antićevih kolega ministara gotovo i da nije ni bilo u kampanji. Nije bilo ni Milutina Mrkonjića, počasnog predsednika SPS, koji je na početku izborne kampanje baš za naš list rekao da bi mogao da sarađuje sa svim uspešnim ljudima u novoj gradskoj vladi, pa i sa Draganom Đilasom, koga takođe smatra uspešnim, što su mu stranačke kolege koje već sada najavljuju postizbornu koaliciju sa naprednjacima posebno zamerile.

Iz većeg dela stranačke kampanje izostao je i lider socijalista Ivica Dačić, koji je sam na predizbornoj konvenciji u hali Pinki priznao da nije bio prisutan zbog obaveza koje je imao kao ministar spoljnih poslova. „Radio sam za Srbiju, a ne za partiju i našu koaliciju. Jer mi smo prvenstveno državotvorna partija. Kao šta ja čvrsto, jasno i odlučno vodim spoljnu politiku Srbije, tako i vi da vodite Beograd“, rekao je Dačić. I kao što su se socijalisti tokom kampanje dosetili da bivšem i najuspešnijem gradonačelniku Beograda, Branku Pešiću, treba odati posebno priznanje podizanjem spomenika, tako se i Dačić setio da je SPS naslednik i Tita i Miloševića i da su dobrodošli svi glasači koji su njih podržavali.

„Svi koji su voleli Tita, Slobu i koji sada vole mene 4. marta neka glasaju za Aleksandra Antića. Ja sam garancija za siguran i jasan put kojim će se voditi Beograd ali i država“, poručio je Dačić. Kako bi uverili bivše Miloševićeve glasače da SPS nije sahranjena pod lipom u Požarevcu kako tvrdi Mira Marković, supruga pokojnog predsednika SPS, na konvenciji SPS u zemunskoj hali Pinki pozvan je Miloševićev unuk Marko i njegova majka Milica Gajić.

Kandidat za gradonačelnika Antić takođe je obišao i prestonice Turske i Velike Britanije i sastao se sa gradskim zvaničnicima Ankare i Londona, predstavljajući i te susrete kao deo kampanje.

Socijalisti su spokojni

Bez obzira što im istraživači javnog mnjenja ne prognoziraju spektakularan rezultat, socijalisti su spokojni i tvrde da će biti najveće iznenađenje na beogradskim izborima, jer imaju stabilne birače. I baš u tom optimističnom duhu i načinjen je njihov promotivni spot. Autor tog spota je niko drugi do proslavljeni režiser Darko Bajić, autor filmskog hita „Bićemo prvaci sveta“. Tema spota je takođe košarka, a kandidat SPS-a za gradonačelnika je u ulozi trenera košarkaškog tima, koji u poslednjim sekundama preokreće rezultat i odnosi pobedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari