Da li još fali jedan glas? 1Foto: Epa/ VALDRIN XHEMAJ

– Za Srbiju je irelevantna takozvana demarkacija granice na kojoj rade vlasti Crne Gore i privremene institucije samouprave u Prištini.

Teritorija Kosova i Metohije je, po međunarodnom pravu i slovu našeg Ustava, deo Republike Srbije, a promene na{ih granica ne mogu se na legalan i održiv način obavljati bez saglasnosti Beograda – rečeno je našem listu u kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić pred današnji četvrti pokušaj da se kroz kosovski parlament progura Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore.

U kabinetu Ane Brnabić kao ni u Kancelariji za KiM ne žele da kažu šta Vlade Srbije namerava da uradi ako se demarkacija, na kojoj insistiraju SAD i EU ratifikuje niti da li će, kako i sa čijim ovlašćenjima glasati Srpska lista, iza koje stoji zvanični Beograd.

Sednica Skup{tine Kosova zakazana je za 16 sati, a juče u vladajućoj kosovskoj koaliciji, koju čine: Tačijeva Demokratska partija Kosova, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, Ljimajeva Inicijativa za Kosovo, Pacolijeva Alijansa za novo Kosovo i Srpska lista, nije se znalo da li je vlast obezbedila svih 80 glasova. Već nekoliko dana priča se fali samo jedan glas. Pred današnje zasedanje na kome će se, prema nezvaničnim najavama, otvoriti rasprava kako bi se kupilo vreme za obezbeđivanje 80. glasa, u Prištini su se juče zbog demarkacije sastali predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Skupština Kosova ponovo se izjašnjava o demarkaciji granice sa Crnom Gorom dan pošto je Briselu počela nova trodnevna runda tehničkih pregovora Beograda i Prištine, a nakon navodnog tajnog sastanka predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija prošle nedelje u Parizu, o čemu spekulišu prištinska štampa na albanskom jeziku i srpska opozicija.

Dalibor Jevtić, zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, više puta je ponovio da „Srpsku list ne zanima demarkacija“, mada je ranije razgovarala o tome i sa kosovskom vladom i sa međunarodnim predstavnicima koji na nju vrše pritisak da glasa „za“. Poslednja ovakva Jevtićeva izjava pojavila posle medijskih spekulacija da Srpska lista glasove za demarkaciju uslovljava osnivanjem zajednice srpskih opština i mestima u Upravnom odboru „Trepče“, kao i da je o demarkaciji sa Haradinajem i Pacolijem u Ajvaliji tajno razgovarao kontroverzni biznismen iz severne Mitrovice Milan Radojičić. Uprkos Jevtićevim tvrdnjama njegov kolega u vladi Enver Hodžaj juče je rekao da očekuje da Srpska lista glasa. U Prištini se spekuliše da bi to mogao da bude poslanik Srpske liste Adem Hodža. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Hodži, čiji je brat navodno zaposlen u Vladi Srbije, ponuđeno je da Gora postane posebna opština.

Trajković: Srpska lista ne treba da glasa

- Srpska lista ne treba da glasa za demarkaciju, jer se radi o granici Srbije sa Crnom Gorom. Pogotovu što je ta lista projekat državne politike Srbije. Glasanje bi bio protivustavan čin. Međutim, imajući u vidu Briselski sporazum kojim je verifikovana granica između Srbije i Kosova, ne bi me čudilo da zbog raznih kalkulacija i trgovina, Beograd naloži svojim izabranicima da o demarkaciji glasaju - kaže za Danas Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari