Dačić: Akteri dijaloga do 1. avgusta da pošalju predloge za unapređenje izbornih uslova 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je glavni zaključak dvodnevnog međustranačkog dijaloga uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta (EP) da se pripremi predlog mera i rešenja o kojima učesnici dijaloga treba da se izjasne do 1. avgusta.

Dačić je pozvao aktere dijaloga da do 1. avgusta pošalju svoje zahteve kako bi bili uvršteni u predlog mera i rešenja.

„Za uspeh dijaloga je bitno da zahtevi opozicije budu realistični, ostvarivi i održivi, da se nekome ne bi dao alibi da ne izađe na izbore i tako baci ljagu na Srbiju“, rekao je Dačić u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima EP.

Naveo je da su jučerašnji i današnji razgovori poslužili akterima da iznesu stavove o očekivanjima od dijaloga kao i da su razmenjena mišljenja o pitanjima u vezi medija.

Dačić je najavio da će naredna runda dijaloga biti održana 17. i 18. septembra.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kazao je da će odgovornost za uspeh međustranačkog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova biti na svim političkim akterima, kao i da se nada da do krivice ili odgovornosti za njegov neuspeh neće doći.

On je nakon današnje runde razgovora o izbornim uslovima, koji se odvijaju uz posredovanje Evropskog parlamenta, naveo i da je prethodni dijalog, održavan pre prošlih izbora, doneo rezultate, kao i da su pregovaračke strane saglasne „da je ispunjeno 90 odsto pitanja“.

„Pre početka (i prethodnog) dijaloga, evroparlamentarci su imali prilike da razgovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i on je preneo otvotrenost i spremnost vlasti za vođenje razgovora… Da biste nešto dobili morate da budete konkretni, realistični, da se predlažu održiva rešenja i u dobroj veri… Neko ima primedbi, neko nema, neko je i pored primedbi učestvovao na izborima. Sve to po strani, bilo je tu (ranije i) političkih performansa, dakle ne konkretnih predloga“, rekao je Dačić.

Predsednik parlamenta je podsetio da je sada aktuelna druga faza razgovora, da su prethodne runde zbog pandemije održane u onlajn okruženju.

Prema njegovim rečima, napredak postoji i u pregovorima sa strankama koje smatraju da treba voditi diskusije bez učešća stranaca, kao i da u suštini obe grupe opozicionih partija imaju slične zahteve.

Fajon i Bilčik: Razgovori vlasti i opozicije bili konstruktivni i otvoreni

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, posrednici u međustranačkom dijalogu, izjavili su danas u Beogradu da su razgovori političkih stranaka vlasti i opozicije protekli u dobroj atmosferi i da su bili konstruktivni i otvoreni.

Po okončanju druge faze dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP, Fajon, predsednica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, rekla je da je cilj evropskih posrednika da podrže Srbiju na putu ka EU i da poboljšaju uslove za izbore naredne godine.

„Na sastancima je bila dobra, ohrabrujuća atmosfera. Imali smo konstruktivne i iskrene razgovore. Dogovorili smo da ćemo sledećih dana kao „kofasilitatori“ napraviti radni dokument koji će biti podloga za zaključke u septembru kada se vraćamo u Beograd“, kazala je Fajon na zajedničkoj konferenciji za novinare evropskih posrednika i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića.

Navela je da je bila „duga rasprava oko slobode medija“, za koju je kazala da predstavlja „veliki izazov“, i dodala da je razgovarano i o samom izbornom procesu i finansiranju predizborne kampanje.

Dačić: Akteri dijaloga do 1. avgusta da pošalju predloge za unapređenje izbornih uslova 2
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

„Imamo puno konkretnih predloga sa svih strana i različitih stavova. Sloboda i nezavisnost medija su evropske vrednosti i zato radni dokument treba da bude prihvatljiv za sve i da doprinese poboljšanju u sferi slobode medija u Srbiji“, rekla je Fajon.

Ona je istakla da su juče i danas svi učesnici međustranačkog dijaloga sedeli u istoj sali, što je ocenila kao „veliku poruku“.

„Tu smo kao veliki prijatelji Srbije, jer nam je važno da Srbija što je pre moguće napreduje ka EU. Zato želimo da napravimo uslove da sve stranke izađu ravnopravmno na izbore i da svi građani imaju mogućnost da biraju na demokratski, pošten način na sledećim izborima“, navela je Fajon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kao najveći uspeh pregovora izdvojio činjenicu da su zajedno sedeli predstavnici političkih stranaka i pokreta koji, kako je rekao, do sada nisu mogli da sede za istim stolom.

„Oni su svi ostali za stolom do kraja, imali smo konstruktivne i otvorene razgovore, složili smo se oko daljih koraka. Vratićemo se u Beograd 17. i 18. septembra. Cilj dijaloga je da svi koji žele da se bave politikom u Srbiji učestvuju na izborima“, kazao je Bilčik.

Naveo je da je dijalog uz podršku EU i Skupštine Srbije „veoma važan deo“ evropskog puta Srbije i da sastanci pokazuju „koliko je Srbija posvećena evropskoj perspektivi“.

Obradović: Test za evroparlamentarce

Lider pokreta Dveri izjavio je, posle završetka druge runde međustranačkog dijaloga, da će izrada radnog papira o izbornim uslovima biti veliki test za predstavnike Evropskog parlamenta, koji su taj posao preuzeli na sebe.

„Ako oni u svoj dokument o izbornim uslovima stave ono što su prave demokratske vrednosti i istinski standardi za slobodne i poštene izbore, imaće ozbiljan problem sa našim vlastima koje to neće želeti da ispune i tek će se tada videti koliko je Srbija daleko od savremene evropske demokratije“, rekao je Obradović.

Sa druge strane, kako kaže, ukoliko oni „spuste“ standarde ispod evropskih standarda i prilagode se našim, to će značiti da imaju neki dogovor sa našim vlastima, „i to će zaista biti porazno za ugled Evropske unije u Srbiji“.

Istakao je da se nada da će delegacija Evropskog parlamenta pažljivo pročitati sve „naše zahteve“, koji su, kako je ocenio, potpuno u duhu savremenih demokratskih evropskih vrednosti.

„Nadam se da će na osnovu toga i ponuditi taj novi dokument oko koga ćemo se onda svi složiti“, poručio je Obradović.

Komentarišući upravo završen dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca, rekao je da je ovim ishodom zadovoljan „zato što ćemo do kraja avgusta a potom i sredinom septembra tačno znati na čemu smo i sa našom vlašću, ali i sa posredovanjem evropskog parlamenta“.

„Tu ćemo u kranjem videti na čijoj strani je delegacija evropskog parlamenta ako se tako može reći -da li su i oni zaista na strani srpske demokratije ili su na strani vladajućeg režima“, istakao je Obradović.

Ocenio je izuzetno važnim što je u zaključak dijaloga uz posredovanje evroparlamentarca, ušlo i to da taj
dijalog mora biti završen najkasnije šest meseci pre bilo kojih sledećih izbora u Srbiji.

„To znači da se nalazimo u nekim realnim okvirima i da taj njihov sledeći sastanak 17. i 18. septembra definitivno mora biti i poslednji korak ovog međustranački dijalog a u Srbiji“, zaključio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari