Dačić apeluje na EU da ubedi Kosovo da jednostrani potezi nisu rešenje 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da kosovske takse na robu iz Srbije onemogućavaju dalje razgovore Beograda i Prištine i apelovao na EU i zemlje članice da ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana da jednostrani potezi nisu rešenje problema, već da je najvažnije vratiti se dijalogu.

„Duže od dva meseca na snazi je odluka Prištine…kojom se krše odredbe sporazuma CEFTA i koja onemogućava dalje razgovore. Stoga apelujemo na EU i njene države članice da ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana, da jednostrani potezi nisu rešenje problema, već da je najvažnije da se vratimo dijalogu kao jedinom ispravnom putu koji treba da dovede do sveobuhvatnog rešenja“, rekao je Dačić na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU i zemalja kandidata u Bukureštu.

Centralna tema sastanka koji su organizovali visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i rumunsko predsedavanje EU bili su odnosi sa Kinom, kao i budućnost Zapadnog Balkana, jačanje dijaloga i unapređnje regionalne saradnje u kontekstu globalnih izazova.

Govoreći o zajedničkim interesima i izazovima saradnje sa Kinom, Dačić je izrazio uverenje da je interes EU, ali i Kine da Balkan bude stabilan i prosperitetan region kao deo evropskog kontinenta.

„Zapadni Balkan predstavlja važan trgovinski pravac i region u kome kineske kompanije mogu da testiraju svoje mogućnosti na evropskom tržištu. Logika je jednostavna: Ako se članice EU sve više otvaraju kineskom kapitalu i investicijama, onda nema razloga da to ne čini i Srbija, pogotovo sada nakon što pojedine članice EU učvršćuju partnerske odnose sa Kinom“, rekao je Dačić, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je naveo da je EU najveći trgovinski parner Kine, dok je Kina drugi po veličini trgovinski partner EU, tako da uzajamno mogu mnogo da dobiju od integracije i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Dačić je rekao da je Srbija svesna da postoje razlike među članicama EU kada su u pitanju njihovi bilateralni odnosi sa Pekingom, ali da to ne sprečava EU da sarađuje dobro i otvoreno u oblastima koji su u nadležnosti Unije.

„Verujemo da intenzivna saradnja Unije sa Kinom može da doprinese boljem razumevanju i u drugim oblastima. Zajednički je cilj svih, i EU i nas kandidata, da se prevazilaze ekonomske barijere i da se pomogne jačanju koncepta multilateralizma kroz otvoren dijalog“, rekao je.

On je naveo da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU poštuje obavezu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da usklađuje svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU.

Kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, pored integracije u EU i jačanja saradnje sa susednim zemljama, Dačić je naveo produbljivanje odnosa sa zemljama iz drugih regiona „među kojima Kina ima veoma značajno mesto“.

Podsetivši na uspostavljanje Strateškog partnerstva 2009. i Sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016, Dačič je ocenio da odnose Srbije i Kine „karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja i podrške u najvažnijim pitanjima, kao i rastuća ekonomska saradnja, ali i jačanje kulturnih veza“.

„Ključni interesi koji motivišu saradnju Srbije sa NR Kinom su ekonomski razvoj i podrška koju NR Kina pruža Srbiji na međunarodnom planu, posebno u Savetu bezbednosti UN“, naglasio je Dačić.

On je dodao da Kina „prinicipijelno i na temeljima međunarodnog prava“ podržava očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije „u Savetu bezbednosti UN i drugim međunarodnim formatima“ i zalaže se da se „kroz otvoreni dijalog Beograda i Prištine, dođe do kompromisnog i održivog rešenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari