Dačić: Cilj je očuvanje suvereniteta uključujući KiM 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Spoljnopolitički ciljevi Srbije podrazumevaju pre svega očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje kao i nastavak pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, istakao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na otvaranju seminara „Spoljnopolitički prioriteti i kulturno nasleđe Srbije“.

Dačić je istakao da su očuvanje mira i stabilnosti u regionu, dobrosusedski odnosi i vojna neutralnost principi spoljne politike Srbije.

„Srbija nastoji da se tradicionalno dobri odnosi sa prijateljskim zemljama neguju i dodatno unapređuju, ali vredno radimo i na poboljšanju odnosa sa svim onim partnerima međunarodne zajednice sa kojima ne delimo zajedničke stavove oko pojedinih pitanja, poštujući pri tom različitost u mišljenju i rukovodeći se osnovnim principima međunarodnog prava“, dodao je ministar spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, najvažniji spoljnopolitički prioritet naše zemlje jeste očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, sa Kosovom i Metohijom kao svojim sastavnim delom.

Srbija je opredeljena za poštovanje međunarodnog prava i načela Povelje Ujedinjenih nacija, tačnije načela suverene jednakosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta, te je s toga izuzetno aktivna u domenu bilateralne i multilateralne politike kako bi ostvarila ovaj cilj, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari