Dačić: Državljani Srbije bez viza mogu da borave u 71 državi 1Dačić Foto: FoNet/MSP

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je danas u Skupštini Srbije da naši državljani bez viza mogu da borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93 države .

On je, obrazlažući pred poslanicima republičkog parlamenta, predloge ukidanja viza za nosioce diplomatskih, službenih i zvaničnih pasoša za Paragvaj, Surinam i Mjanmarsku Uniju nekoliko zemalja, rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i bezvizni režim sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

„Naša politika je politika otvorenosti prema svetu i potrebe da sa što više država imamo bezvizni režim kako bi se omogućilo kretanje ljudi, dobara i usluga razvijali politički odnosi i unapredjivala sveukupna saradnja“, rekao je Dačić i dodao da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu i pojasnio da se brojka odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.

Šef diplomatije odbacio je kritike koje se mogu čuti u javnosti da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza. On je zahvalio Surinamu što je povukao prizanje nezavisnosti Kosova, navodeći da je ta zemlja to učinila u periodu nejne nestabilnosti.

Dačić je podsetio da je 15 zemalja povuklo prizanje Kosova ili suspendovalo ili zamrzlo svoj stav o tome i ponovio da će Srbija nastaviti da traži od zemalja da povuku priznanje bez obzira na pritiske kojima su izloženi da to ne čine.

U raspravi o ukidanju viza za diplomtske i službene pasoše Paragvaju, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici kao i ukidanju svih viza Surinamu, poslanici Skupštine Srbije uglavnom su govorili o Kosovu i rešavanju tog pitanja. Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS rekao je da sa ovakvim državama treba graditi bratske odnose poverenja i poštovanja ,ali i svestrane saradnje, jer te države manifestuju sebe kao graditelje pravdenijeg međunarodnog poretka.

Naveo je da danas nije lako braniti Srbiju u svetu i da to mogu samo hrabri ljudi poput Ivice Dačića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da je to dužnost svih poslanika. Prema njegovim rečima nije dovoljno da kažete „Kosovo je Srbija“, ali da ova generacija političara ne može ni da zabija glavu u pesak i nema pravo da ostavlja to pitanje generacijama koje dolaze.

Poslanik SDPS Milorad Mijatović rekao je da pitanje Kosova ne ne možemo rešiti bez dijaloga i pomoći velikih sila, ali treba očuvati i nasleđe Pokreta nesvrstanih, jer se svet svakodnevno menja a u mnogim zemljama Afrike i Azije Srbija i danas ima snažan uticaj.

Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke pitao je zašto diplomatija radi na povlačenju priznanja, ako će na kraju pristati da Kosovo i Metohija budu član Ujedinjenih nacija.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da će podržatu predloge sporazuma i čestitao ministru Dačiću i predsedniku Vučiću na svemu što su uradili u spoljnoj politici i na povlačenju priznanja i na privlačenju velikog broja investitora. Opoziciju je pozvao na postizanje jedinstva kad je reč o očuvanju Kosmeta kao što su Albanci na Kosovu saglasni oko nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari