Dačić: Gana povukla priznanje Kosova 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izajvio je jutros za TV Prva da je Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova iz januara 2012.

Dačić je rekao da je proteklog vikneda stigla nota iz Ministarstva spoljnih poslova Gane u kojoj se navodi da ta zemlja povlači priznanje Kosova.

„To je do sada najveća zemlja koja je to učinila, ima 30 miliona stanovnika, tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije“, rekao je Dačić.

„Odluka Gane će uticati na druge zemlje da povuku priznanje Kosova“

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je da će odluka Gane o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova uticati na druge zemlje, naročito afričke, da povuku isti potez, pošto ta država ima veliki politički uticaj.

„Jutros sam (na televiziji Prva) pokazao zvaničnu notu koju smo dobili pre nekoliko dana, u kojoj Gana obaveštava Srbiju da je povukla priznanje Kosova, uz veoma dobro obrazloženje, da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova bila pogrešna, preuranjena i da je predstavljala kršenje Helsinških dogovora i Rezolucije 1244“, rekao je Dačić novinarima.

Posle obeležavanja 101. godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, Dačić je kazao da će Srbija nastaviti s aktivnostima na povlačenju priznanja Kosova i da do kraja godine očekuje da još nekoliko zemalja donese odluku o povlačenju priznanja.

Šef srpske diplomatije je naveo da je Gana donela notu 7. novembra, da je dan kasnije poslata Kosovu, ali da kosovske vlasti o tome ćute.

„Ja sam zato danas i objavio ovo, mi se ponosimo time“, dodao je Dačić.

On je rekao da je odluka Gane rezultat državne politike koju Srbija vodi više godina i dodao da je za takvu odluku te afričke države bilo potrebno „godinu i po dana razgovora i sastanaka i puno rada“.

Dačić je dodao da je Gana 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, ali da ima najviše stanovnika od svih njih, 29 miliona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući vest da je Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova, rekla da je to ogroman uspeh i rezultat politike koju Srbija vodi u poslednjih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari