Dačić: Srbija spremna na dijalog, Priština nije 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija spremna na dijalog i pronalaženje rešenja, ali Priština nije i traži način da to odloži i povlači jenostrane, nerazumne poteze, kao što je uvođenje taksi i formiranje vojske.

Što se tiče dijaloga, niko ne može da bude preterani optimista. Mi želimo da se stvore uslovi da se on nastavi i da se dođe do rešenja, a kada će to biti ne zavisi od nas, rekao je Dačić za Pink i dodao da oni koji podržavaju Kosovo moraju da stvore uslove da se dijalog nastavi, a to znači da se ukinu takse.

Dačić je istakao da nismo optimisti kada je reč o dinamici, naročito sada kada Evropska unija treba da se pozabavi svojim unutrašnjim pitanjima – izborima koji će biti na proleće i formiranjem novih organa. Mi smo svakako spremni da sutra nastavimo dijalog, jer smatramo da je to u interesu stabilnosti regiona, kazao je Dačić.

Na pitanje da li bi, u slučaju da se u dijalog uključi Amerika, u taj proces mogli da uđu i Rusija i Kina, Dačić je rekao da Priština želi posredovanje SAD, ali je protiv uključivanja Rusije. To još niko nije odlučivao i za sada je sve na nivou želja. SAD nemaju neku posebnu želju da budu formalni deo dijaloga, ali ako neko to želi, mi ćemo tražiti da uđu Kina i Rusija rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari