Foto: Fonet/Zoran Mrđa

„Otvoreno mogu da kažem da u tome učestvuju i predstavnici neke zemlje i to veoma uticajne u Savetu bezbednosti UN, a nisu SAD, Rusija, Francuska ni Nemačka. Očigledno je reč o koordiniranoj akciji koja ohrabruje sve koji su na KiM protiv postizanja mirovnog sporazuma. Važno je da ljudi u međunarodnoj zajednici vide sa kakvim ludacima imamo posla“, smatra ministar Dačić.

Dodaje da će se predsednik sastati sa Mogerinijevom u Briselu a da će o daljim sastancima odlučiti na licu mesta. Dačić rekao da je predsednik otputovao za Brisel i da je to važna vest jer se juče razmatrala opcija da li ći uopšte ići na pregovore.

„Vučić je inteligentan i neće sigurno dozvoliti da se odgovornost podeli i na Srbiju. Učestvovaćemo u dijalogu u razgovoru sa Mogerinijevom da neko ne kaže da i Srbija opstruira mirovni proces“, kaže Dačić.

Kaže da se o poseti Vučića Kosmetu razgovaralo sinoć i da postoji politička i bezbednosna ravan.

„Vučić se ne boji da ide na Kosmet i da razgovara sa našim narodom. U Prištini smatraju da Srbija nema prava da razmišlja a kamo li poseti Gazivode i to njima smeta. Gazivode su postale simbol da oni hoće da otmu nešto od predstavnika Srbije“, smatra Dačić.

Dodaje da je cilj Prištine očigledno, po nalogu nekih zapadnih zemlja koje ne žele da dođe do rešenja, da se miniraju svi mirovni razgovori i da je zbog toga Vučić otišao u Brisel.

„Mi jesmo za dogovore ali upozoravam sve i u ime Vučića i u ime Vlade Srbije da se ne igraju vatrom i da ništa ne pokušavaju kada je reč o poseti Vučića našem narodu na Kosovu i Metohiji“, napominje Dačić.

Napominje da bezbednosna situacija za posetu predsednika Kosmetu nije idealna, imajući u vidu, kaže, da je očigledno reč o ljudima pomračenog uma koji upućuju pretnje.

„Meni stalno smeta i to prigovaram EU što oni sve rade u četiri oka, nema javnih apela, ni izjašnjavanja. Predsednik Vučić nije nesvestan toga da verovatno od ovog dogovora, imajući u vidu ko se sve udružio protiv, neće biti ništa i da će Albanci to da opstruiraju. Ali mi želimo da pokažemo konstruktivnu ulogu Srbije i da ćemo u tome učestvovati dokle god ima nade da se dogovor postigne“, zaključuje Dačić.