Dačić: “Za dom spremni” u Jasenovcu bez presedana 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ u Jasenovcu bez presedana u modernoj Evropi.

Kako prenosi Srna on očekuje da hrvatsko rukovodstvo to bezuslovno osudi. Dačić je rekao da se nigde i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi.

„Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Aušvicu ili Mathauzenu pojavi transparent sa nacističkim pozdravom “Zig hajl”?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima“, ukazao je Dačić.

On je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv.

„Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Aleksandru Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona“, poručio je Dačić u izjavi za Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari