Dan sa poslanicom Vesnom Marković 1Foto: J. Z. T.

Parlamentarna diplomatija je značajna jer nije Skupština samo plenum, nije Skupština samo ono što ljudi vide u direktnim prenosima.

Poslanicu Srpske napredne stranke, ekonomistu i ikonopisca Vesnu Marković često možete sresti na Vračaru u šetnji, kako pazari na tezgama Kalenić pijace, ali i u vozilima gradskog prevoza.

– Volim da šetam, koristim svaku priliku za to. Najviše volim potez od Kalinića do Pete beogradske, koju sam završila, Tašmajdan… Skupština se uklapa u taj deo. Kad sedim ceo dan u poslaničkoj klupi prija mi da do kuće dođem peške, istakla je u razgovoru za Danas Marković.

 

View this post on Instagram

 

Dan sa poslanicom Srpske napredne stranke Vesnom Marković. Čitajte na danas.rs

A post shared by Dnevni list Danas (@danas.rs) on

Kroz grad po visokim temperaturama ili vremenskim nepogodama, ispričala nam je, ide javnim prevozom.

Dan sa poslanicom Vesnom Marković 2
Foto: J. Z. T.

– Mislim da je gradski prevoz sada bolji. Ranije u vozilima nije bilo klime. Sad koliko vidim, a mogu to da ocenim, u ovom centralnom delu prevoz dobro funkcioniše, ocenila je Marković.

Ipak kada se ulice rekonstruišu savetuje šetnju.

– Znam dosta mojih kolega koji koriste gradski prevoz. Iako građani ne veruju to je istina i to je normalno. U mom životu se ništa nije promenilo ulaskom u parlament. Samo što imam manje slobodnog vremena, konstatovala je ona.

U toku je letnja pauza u zasedanju.

– „To ne znači da prestaju aktivnosti time što nemamo sednicu i što imamo neku vrstu letnje pauze. Ako neko hoće ozbiljno da se bavi ovim poslom, mora da prati sva dešavanja –  u Srbiji, regionu i na globalnom nivou“.

Dan sa poslanicom Vesnom Marković 3Svako jutro, pa i ovo, prvo odgleda jutarnji program i pročita vesti – „Zadržim se na onome što mi je zanimljivo. Ne gledam samo jedan kanal, zavisi od teme i od gostiju.

Ova poslanica pauzu od skupštinske klupe koristi za crtanje, odnosno ikonopis.

– Nisam imala vremena poslednjih godina, otkada sam u parlamentu. Više od 15 godina se time bavim. Sada mogu da kažem i profesionalno. Učestvovala sam i na nekim izložbama. Naredne slobodne dane iskoristiću da slikam i čitam, ono u čemu uživam. Meni je to neka vrsta odmora, dodala je ona.

Politika, istakla je, zahteva stalno angažovanje – „Na neki način je stresna, a ikonopis me rekalsira. Daje mi neku dodatnu energiju. Ta kombinacija je dobar balans“.

Članica je Odbora za evropske integracije kao i onog nadležnog za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Takođe, vodi parlamentarnu grupu za prijateljstvo sa Nemačkom od 2012, koja je, prema njenim rečima, jedna od najbrojnijih i najaktivnijih grupa prijateljstva – čine je 85 poslanika.

Jedna je od osnivača vladajuće stranke – „Dopala mi se proevropska orijentacija“. Četiri godine nakon stvaranja SNS-a postaje narodna poslanica.

Dan sa poslanicom Vesnom Marković 4
Foto: J. Z. T.

Te 2008. godine, prisetila se, osetila je prisutnost antipartizma kod mladih.

– Jedan od zadataka svih nas koji se bavimo politikom treba da bude uključivanje mladih u političke stranke. Ne govorim o svojoj stranci, već o uključivanju mladih u politički život. To je pravi način da nešto promene. Ta vrsta angažovanja je važna, naglasila je Marković.

Prema njenim rečima, da nije verovala da nešto može da promeni verovatno ne bi bila u parlamentu.

Dan sa poslanicom Vesnom Marković 5
Foto: J. Z. T.

– Moja očekivanja su se ispunila jer mi smo ipak uspeli da otvorimo brojna poglavlja na putu ka EU, mnogo je bolja regionalna saradnja iako na svemu još mora mnogo da se radi, smatra ona.

Kako je istakla za Danas.rs, nikada u Skupštini, a poslanica je već sedam godina. nije upotrebila grubu reč.

„Parlament je mesto za raspravu, za sučeljavanje različitih stavova. Iz tog razloga i postoji. Nas su birali građani koji različito misle, ali to svakako nije mesto za uvrede. Kao i svaka druga institucija“.

Nakon sastanka sa nama čeka je slanje mejlova, ispričala nam je pri kraju razgovora.

– Planirala sam da odgovorim na neke mejlove. Takođe, danas se bavim i pribavljanjem američke vize. Dobila sam poziv od strane američkog republikanskog Instituta da posetim Kongres i Senat u Vašingtonu u septembru. Spremam se za tu posetu, najavila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari