David: U Srbiji se zadržao Miloševićev duh, Nobel Handkeu ga pustio iz boce 1Foto: Fonet

Književnik Filip David ocenio je večera na tribini „Nije filozofski ćutati“ da u mnogim medijima u Srbiji vlada prostakluk, koji se širi po celom društvu.

„Živimo u društvu apsolutnog primitivizma. Reči su izgubile svoje značenje“, istakao je David.

On je ocenio da se u Srbiji i dalje zadržao duh Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, a da je dodela Nobelove nagrade Peteru Handkeu pustila tog „duha iz boce“.

Voditelj emisije „24 minuta“ Zoran Kesić naglasio je da mediji deluju onako kako odgovara vlastima i kako ih je vlast namestila, kao i da od nekih ljudi čuje da i „24 minuta“ odgovara vlastima, a da on ima izbor da nastavi da radi emisiju kako misli da treba, ili da odustane od nje i da zavlada potpuni mrak.

„Mediji su odvratni, okolnosti su odvratne i društvo je odvratno, smao neka bude tako. Što je ovde gore, to je nama bolje“, našalio se Kesić.

Kolumnista Dejan Tijago Stanković rekao je da u Srbiji nema kulture dijaloga i da ljudi, čak i kada razgovaraju i saglasni su u nečemu, rečenicu počinju sa „ne, da ti kažem“.

Tijago, koji živi i u Portugaliji, istakao je da se tamo znaju pravila i da se neke stvari ne rade, zato što to nije pristojno, pa tako „odrastao čovek ne može da se majmuniše na televiziji“, a ocenio je da je ovde život promenjen iz realizma u farsu. On je rekao da veruje da se političari u Srbiji u privatnom životu sigurno ponašaju pristojnije i bolje nego u javnom.

Profesorka Danica Popović rekla je da ne vidi da će u Srbiji ikada biti dobro, da je ljudima voda taman toliko ispod usta da se ne podave i dodala da će u Srbiji kriza trajati 600 godina. Ona je istakla da ako evropske zemlje imaju rast od jedan odsto, Srbija mora da raste pet procenata da bi bili na istom nivou. Popović je rekla da je „sve vezano u lanac“, da nema načina da čovek bude preduzetnik a da nema „veze“ u politici i da želi da u Srbiji postoji funkcionalno pravosuđe, pa kada tuži list „Kurir“ zbog lažnih optužbi može da ode na sud, a da ne mora da se sudi do Strazbura. Na početku tribine nedeljnik NIN je dobio „počasnu nacionalnu frekvenciju“ koju dodeljuje Filozofski fakultet. Urednik NIN-a Milan Ćulibrk, koji je bio i moderator tribine, rekao je da je ideja bila da radni naslov skupa bude „NIN i prijatelji“, a da je možda bolje da se zove „NIN i državni neprijatelji“, jer su svi koji se pojave u tom nedeljniku proglašeni za neprijatelje.

On je pozvao publiku da jakim aplauzom pozdravi uzbinjivača iz fabrike oružja „Krušik“ Aleksandra Obradovića i novinara Vuka Cvijića, koji su govorili o aferi prodaje oružja po povlašćenim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari