Delavi: Sporazum o KiM da obezbedi bezbednost svih, pa i kosovskih Srba i SPC 1Foto: Twitter

Američi ambasador na Kosovu Greg Delavi poručio je stanovnicima Kosova da se poslednjih nedelja čuje retorika koja nije od pomoći, uključujući i pretnje koje moraju prestati, prenosi portal Glas Amerike.

„Želimo da pomognemo da se postigne sporazum koji je primenjiv, trajan i koji doprinosi stabilnosti u regionu. Svaki sporazum mora da osigura bezbednost za sve građane, uključujući osetljive grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.U poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koji smo čuli u lošim starim danima komunizma.Ovo mora da prestane. Takve izjave podrivaju šanse za rešenje i podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive“, poručio je američki ambasador u obraćanju, prenosi Glas Amerike.

Drago mi je da toliko puno građana Kosova sada učestvuje u važnom razgovoru oko dijaloga sa Srbijom, kaže Delavi.

„To je dobra stvar. Međutim, želim da pojasnim par stvari. Verujemo da suština sporazuma između Kosova i Srbije mora da dođe od samih strana.Ali postoje ograničenja u pogledu onoga šta ćemo prihvatiti.Mi smo posvećeni Kosovu posvećeni smo njegovom suverenitetu i ekonomskom uspehu“, dodao je Delavi.

Prema rečima Delavija potpuno smo svesni istorijske uloge koju su Sjedinjene Države odigrale u zaustavljanju sukoba na Balkanu uopšte a naročito na Kosovu.

„Ne želimo da se vratimo u stare dane, ne želimo da vidimo sporazum koji će stvoriti više problema nego što će ih rešiti“.

Američki ambasador poručuje da će SAD biti uz vas na ovom putu, najvio je da će u narednih nekoliko nedelja predstaviti neke od diplomata koje su nedavno došle u ambasadu.

„Oni su se pridružili našem timu kako bi obezbedili da naše partnerstvo sa Kosovom ostane čvrsto“.

Kandidat za novog američkog ambasadora na Kosovu Filip Kosnet kazao je da se pozicija SAD prema Kosovu nije promenila i da je „važno da i Srbija i Kosovo ponude kreativna rešenja, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija“.

On je odgovarao na pitanja američkih senatora u okviru procesa potvrđivanja njegove nominacije, pred Odborom Senata za spoljne poslove gdje je govorio o svom potencijalnom angažmanu na Kosovu, preneo Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari