Demokratska stranka: Nedopustiv pritisak na novinare i civilni sektor 1Foto: Demokratska stranka/Ds.org.rs

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da provere finansijskih transakcija pojedinih medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja od strane državne Uprave za sprečavanje pranja novca predstavljaju još jedan nedopustiv metod pritiska na nezavisne novinare i civilni sektor od strane režima Aleksandra Vučića.

„Budući da se na spisku za proveru, kako prenose mediji, nalazi 20 pojedinaca i 37 organizacija i udruženja koja otvoreno kritikuju sadašnju vlast, isleđivanje njihovih bankarskih računa nesumnjivo predstavlja i poseban način specijalnog rata režima protiv svojih neistomišljenika i građanskih organizacija koje ukazuju na nedemokratsku i autokratsku prirodu aktuelne vlasti i katastrofalno stanje u društvu“, navodi se u saopštenju povodom dopisa koji je upućen bankama od strane Uprave za sprečavanje pranja novca.

Kako dodaju, poseban cinizam i bezobzirnost režima ogleda se u tome što se za obračun sa neistomišljenicima i kritičarima vlasti zloupotrebljavaju odredbe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

„Demokratska stranka upozorava na to da se važne državne institucije kao što je Uprava za sprečavanje pranja novca ne smeju koristiti u zaštiti političkih interesa izvršne vlasti“, naveli su.

Oni su rekli i da je ta uprava svojevremeno formirana po evropskom modelu i u sklopu reformi koje je neophodno sprovesti u našoj državi i društvu na putu stvaranja preduslova za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU).

„Zloupotrebom takve institucije za političke obračune, Vučićev režim još jednom javno pokazuje da cilj sadašnje vlasti nije stvaranje demokratskog poretka, izgradnja nezavisnih institucija i članstvo u EU, već odbrana lične vlasti i uspostavljanje sistema koji će štititi režim od svake kritike i smenjivosti“, piše u saopštenju.

Oni su zaključili da je zajednička obaveza celokupne demokratske javnosti da u ovom trenutku odbrani pravo na profesionalan rad, slobodu i nezavisnost medijskih radnika i organizacija civilnog društva, ali i da zajednički smeni antidemokratski i retrogradni režim koji upravo danas započinje devetu godinu svevlašća i samovolje.

„Demokratska stranka će u toj borbi dati svoj puni doprinos“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari